Λίγα λόγια για το Barolo


Το Barolo είναι ένα παραδοσιακό χωριό στις πλαγιές των κυρτών λόφων του Piedmont, στην βορειοδυτική Ιταλία. Οι αμπελώνες και τα “cantine” (οινοποιεία) είναι από πολύ παλιά φημισμένα για την παραγωγή μερικών από τα καλύτερα ερυθρά κρασιά της Ιταλίας από την ποικιλία σταφυλιών Nebbiolo. Το τανικό κρασί Barolo είναι ένα από τα μόλις τρία κρασιά στα οποία απονεμήθηκε η κατάσταση DOCG την ημέρα που εισήχθη η κατάταξη τον Ιούλιο του 1980 (οι άλλες δύο ήταν το Brunello di Montalcino και το Vino Nobile di Montepulciano).

Η ζώνη αμπελώνων Barolo καλύπτει τις ενορίες της Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba και Barolo, και επίσης απλώνεται πάνω σε τμήματα της Monforte d’Alba, Novello, La Morra, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d’Alba, Cherasco και Roddi. Τα εδάφη και mesoclimates διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ αυτών των κοινοτήτων, δημιουργώντας λεπτές διαφορές μεταξύ των οίνων που παράγονται από τους αμπελώνες τους (Αν και πρέπει να ληφθεί υπ΄όψιν ότι οι δεξιότητες και οι προτιμήσεις των μεμονωμένων οινοποιών ως εκ τούτου, έχει σημαντική επιρροή σ΄αυτές τις διαφορές).

Στις περιοχές La Morra και Barolo το έδαφος περιέχει υψηλή συγκέντρωση πλούσιου σε ασβεστόλιθο Tortonian marl. Τα πιο αρωματικά, φρουτώδη στυλ Barolo προέρχονται συνήθως από αυτούς τους τύπους εδάφους. Τα Barolo από την περιοχή La Morra θεωρούνται τα πιο αρωματικά και χαριτωμένα Barolo, ενώ εκείνα από το Barolo τείνουν να είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Στις περιοχές Castiglione-Falleto, Serralunga d’Alba και Monforte, τα αμπέλια φυτεύονται σε πιο χαλαρά και λιγότερο γόνιμα, Helvetian εδάφη, τα οποία περιλαμβάνουν ψαμμίτη και ασβεστόλιθο. Αυτό οδηγεί σε ένα κρασί με κεραμιδί χρώμα το οποίο είναι πιο έντονο, πυκνότερο σε δομή και απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για ωρίμανση. Τα Barolo από την Serralunga d’Alba είναι καλά δομημένο, έχουν μακρά διάρκεια ζωής και είναι τα πιο τανικά από τα πέντε, ενώ τα Castiglione-Falleto είναι γνωστά για το γεμάτο σώμα τους, την πλούσια υφή, την καλή ισορροπία και τα αρώματα τους. Το Monforte D’Alba προσφέρει πλούσια, πειστικά χαρακτηριστικά και σοβαρή ένταση.

Ο αμπελώνας του Barolo ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Παρά τις διαφορές μεταξύ των οίνων των διαφόρων terroirs, διατηρούν όλες τις βασικές ιδιότητες που καθορίζουν το κλασικό στυλ Barolo. την περίφημη γεύση “πίσσας και τριαντάφυλλων”, ένα λαμπερό ρουμπινί χρώμα (το οποίο εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου), τις τανίνες, την ψηλή οξύτητα και το σχετικά υψηλό αλκοόλ.

Οι φαν των Nebbiolo έχουν εμμονή μαζί του. Πληρώνουν αστρονομικά ποσά και περιμένουν υπομονετικά για δεκαετίες για να πιουν αυτά τα κρασιά. Η μεθυστική μυρωδιά του Nebbiolo με νότες από αποξηραμένα κεράσια, ροδοπέταλα, και τρούφες είναι το πρώτο πράγμα που λατρεύουν.

Για να αποκτήσουν το όνομα Barolo, τα κρασιά πρέπει να υποβληθούν σε ωρίμανση τουλάχιστον 38 μηνών πριν από την εμπορική αποδέσμευση, εκ των οποίων οι 18 πρέπει να είναι σε βαρέλια (τα υπόλοιπα σε φιάλη). Για τον πρόσθετο χαρακτηρισμό riserva, ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης αυξάνεται σε 62 μήνες. Καθώς οι τανίνες μαλακώνουν με την πάροδο του χρόνου, η πολυπλοκότητα εμφανίζεται με νότες γης, τρούφας και μαύρης σοκολάτας.

Τα κλασσικά Barolo απαιτούσαν παραδοσιακά τουλάχιστον δεκαετή παλαίωση για να δαμάσουν τις τανίνες τους. Σήμερα, ωστόσο, ορισμένοι παραγωγοί κινούνται προς τα πιο “διεθνή” στυλ, με μειωμένους χρόνους ζύμωσης (που σημαίνει και λιγότερη εκχύλιση χρώματος και τανινών), και τη χρήση νέων γαλλικών barriques αντί των παραδοσιακών μεγάλων ξύλινων βαρελιών.

Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα πιο φρουτώδες και πιο προσιτό στυλ, το οποίο είναι αποδεκτό σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο της ζωής του. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός μειώνει πολύ σοβαρά τον κλασικό χαρακτήρα του Barolo. Κάποιοι φτάνουν να λένε ότι καθιστά τα κρασιά ακατανόητα για Barolo. Οι διαμάχες των μοντερνιστών και των παραδοσιακών του Μπαρόλο έχουν γίνει γνωστές ως οι «Πόλεμοι του Μπαρόλο».

Υπάρχουν διάφοροι αμπελώνες Barolo που έχουν επιτύχει ένα επίπεδο άτυπης “cru” κατάστασης, με βάση το επίσημο, δομημένο μοντέλο που χρησιμοποιείται στη Βουργουνδία. Ο Renato Ratti έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό και δημιούργησε ένα χάρτη με τα διάφορα crus: Cannubi, Sarmazza, Brunate, Cerequio, Rocche, Monprivato, Villero, Lazzarito, Vigna Rionda, Bussia, Ginestra και Santo Stefano di Perno.

Στα βορειοανατολικά του Barolo, ακριβώς στην άλλη πλευρά της Alba, είναι οι αμπελώνες που παράγουν ένα άλλο αστρικό κρασί Nebbiolo, το Barbaresco.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ