«Αρσέν Λουπέν»: Η Europol ψάχνει «ψηφιακό θησαυρό» που κλάπηκε από Θεσσαλονικιό επιχειρηματία


Στις διαπραγματεύσεις εμφανιζόντουσαν απολύτως πειστικοί για την επένδυση που ήθελε να κάνει η εγνωσμένου κύρους εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης

Το ραντεβού είχε κλειστεί για την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και αφορούσε στην αγοραπωλησία ακινήτου-«φιλέτου», αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Οι αγοραστές, ένας 20χρονους Ρουμάνος και μία 26χρονη Ρουμάνα –κάτοικοι Παρισιού- εκπροσωπούσαν μεγάλη εταιρεία real estate του Ηνωμένου Βασιλείου, με έδρα το Λονδίνο. Στις διαπραγματεύσεις εμφανιζόντουσαν απολύτως πειστικοί για την επένδυση που ήθελε να κάνει η εγνωσμένου κύρους εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Γύρω από το τραπέζι, στο χώρο όπου θα συζητούνταν οι λεπτομέρειες του συμβολαίου, βρίσκονταν το ζευγάρι Ρουμάνων, ο επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης που πουλούσε το ακίνητο και οι συνεργάτες του.

Στο τραπέζι υπήρχε ένας φάκελος, μέσα στον οποίο υπήρχε ένα στικάκι (usb), όπου ήταν αποθηκευμένο το ψηφιακό πορτοφόλι του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία με «κλειδωμένο» κεφάλαιο ύψους 445.000 δολαρίων σε bitcoin (ψηφιακό νόμισμα). Ο επιχειρηματίας έκανε το λάθος να πει τις λέξεις-«κλειδιά», που ήταν οι κωδικοί password που ξεκλείδωναν το ψηφιακό πορτοφόλι, μπροστά στους Ρουμάνους «επενδυτές». Ο λόγος που είπε τους μπροστά τους τις λέξεις «κλειδιά» ήταν για να ξεκλειδώσει για λίγο το ψηφιακό πορτοφόλι και να αποδείξει ότι κατέχει το μεγάλο αυτό ποσό σε κρυπτονόμισμα.

Τότε ήταν όμως που οι Ρουμάνοι έκαναν «ταχυδακτυλουργικά». Χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό αντικατέστησαν το φάκελο με το usb με έναν άλλο φάκελο που περιείχε ένα άλλο usb (άδειο σε περιεχόμενο). Έτσι, κατάφεραν να φύγουν από το ραντεβού τους με τον Έλληνα επιχειρηματία έχοντας στην κατοχή τους και το ψηφιακό πορτοφόλι με τα 445.000 δολάρια σε bitcoin και τους κωδικούς για να το ξεκλειδώσουν. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο μετέφεραν ηλεκτρονικά τα ψηφιακά χρήματα σε τρίτο πρόσωπο, συνεργό τους, και από τότε ο ψηφιακός «θησαυρός» αναζητείται από τη Europol. Όπως διαπιστώθηκε από την Αστυνομία, οι Ρουμάνοι δεν εκπροσωπούσαν καμία εταιρεία real estate και ήταν απατεώνες.

«Αρσέν Λουπέν»: To ρεπορτάζ του Newsbomb

Θύμα απάτης έπεσε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate στη Θεσσαλονίκη από κατοίκους Παρισίου, οι οποίοι προσποιούνταν τους επενδυτές που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ακίνητο-«φιλέτο» αξίας 2 εκατ. ευρώ.

Οι δράστες, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες Τρίτη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατάφεραν να αποσπάσουν 445.000 δολάρια σε bitcoin. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν 20χρονο Ρουμάνο και μία 26χρονη Ρουμάνα, οι οποίοι δηλώνουν κάτοικοι Παρισίου. Μετά την απάτη το ζευγάρι αγόρασε εισιτήρια για να μεταβεί αεροπορικώς στη Γερμανία. Περιγράφονται ως «επαγγελματίες» απατεώνες και μάλιστα η 26χρονη φαίνεται ότι είχε «χάρισμα» ταχυδακτυλουργού, αφαιρώντας από την κατοχή του επιχειρηματία φάκελο που περιείχε στικάκι (usb) με «κλειδωμένα» κρυπτονομίσματα.

Οι Ρουμάνοι εμφανίστηκαν ως επενδυτές στον ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρίας διαχείρισης ακινήτων. Προσποιήθηκαν ότι ήθελαν να αγοράσουν ακίνητο-«φιλέτο» στη Θεσσαλονίκη, αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ. Αστυνομικές πηγές περιγράφουν στο Newsbomb πως έγιναν όλα: «Το ακίνητο είχε αξία 2 εκατ. ευρώ. Οι δυο τους έπεισαν τον επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της εταιρίας ακινήτων, ότι θα αγοράσουν το ακίνητο, αρκεί να τους κάνει κάποιες διευκολύνσεις για να παραπλανήσουν τον συνέταιρό τους. Η συμφωνία ήταν ότι θα του έδιναν τα 2 εκατ. ευρώ που ζητάει για το ακίνητο με έναν όρο. Να δηλώσουν ότι το αγόρασαν έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Η διευκόλυνση που του ζήτησαν ήταν να του δώσουν εικονικά 445.000 δολάρια σε κρυπτονόμισμα, με τον όρο ότι θα τους τα δώσει πίσω. Ο λόγος που προφασίστηκαν στον επιχειρηματία ότι ήθελαν να δώσουν 445.000 δολάρια σε bitcoin ήταν για να παραπλανήσουν τον συνεταίρο τους και να νομίζει ότι αγόρασαν το ακίνητο έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Οι Ρουμάνοι είπαν στη συνέχεια στον επιχειρηματία ότι πρέπει να πειστούν ότι έχει το ποσό σε κρυπτονόμισμα, για να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν τα λεφτά τους (σε κρυπτονόμισμα) πίσω μετά την αγορά του ακινήτου. Έτσι ο επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης πείστηκε να δημιουργήσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι με το ποσό αυτό και να το «κλειδώσει» σε ένα στικάκι, το οποίο έβαλε σε έναν φάκελο μαζί με τους σχετικούς κωδικούς. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε ραντεβού με το ζευγάρι για να κλείσουν τη συμφωνία. Εκεί με ταχυδακτυλουργικό τρόπο η 26χρονη αντικατέστησε το φάκελο με το στικάκι με έναν άλλο φάκελο, χωρίς ο επιχειρηματίας να αντιληφθεί το παραμικρό. Οι Ρουμάνοι έφυγαν από το ραντεβού, μετέφεραν τα ψηφιακά χρήματα σε τρίτο πρόσωπο που αναζητείται από τη Europol και μετέβησαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης για να πετάξουν για Γερμανία. Ο επιχειρηματίας άνοιξε τον φάκελο, διαπίστωσε ότι έχει κάνει φτερά το στικάκι με το ψηφιακό πορτοφόλι και τους κατήγγειλε στην Αστυνομία που τους πρόλαβε στο αεροδρόμιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση:

«Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, σύμφωνα με την οποία οι απατεώνες είχαν έρθει σε επαφή μαζί του με το πρόσχημα της αγοράς ακινήτου μεγάλης εμπορικής αξίας. Ακολούθως σε συνάντηση που είχε την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021, με δύο από αυτούς, για την προετοιμασία μεταβίβασης του ακινήτου, κατάφεραν να του αποσπάσουν κρυπτονομίσματα η αξία των οποίων, σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία, ξεπερνά τα 445.583 δολάρια Η.Π.Α.

Ακολούθησε ανάλυση και αξιοποίηση των στοιχείων της υπόθεσης και μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και συνελήφθησαν προτού επιβιβαστούν σε αεροπλάνο με προορισμό χώρα του εξωτερικού.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα, διάφορα έγγραφα και λοιπά αντικείμενα, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα κινητά τηλέφωνα ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των δραστών στη διερευνώμενη υπόθεση.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ η ροή των κρυπτονομισμάτων διερευνάται σε συνεργασία με τη EUROPOL».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ