Θάνος Πλεύρης: Self test για παιδιά σε μεικτούς χώρους, σκέψεις για πιστοποιητικό σε ισχύ μόνο με την 3η δόση


Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης βρέθηκε καλεσμένος στον Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” το πρωί της Παρασκευής. Εκεί αναφέρθηκε στις σκέψεις του Υπουργείου, με στόχο να ανακοπεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται και στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Από αύριο τίθενται σε ισχύ εντονότεροι έλεγχοι, έτσι ώστε κυρίως στην εστίαση να τηρούνται απαρεγκλίτως οι κανόνες και να μειωθεί η εξάπλωση του ιού λόγω υπερβολικής χαλαρότητας. Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται ως τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός αποτελεί το κύριο όπλο των πολιτών κατά της πανδημίας. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχονται συχνότερα. Αναφερόμενος στην Εκκλησία, επεσήμανε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πιστού να εξασκήσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσε ποτέ να ισχύσει απαγόρευση για τους ανεμβολίαστους σε αυτό το κομμάτι.

Self test για τα παιδιά στους μεικτούς χώρους

Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του κυρίου Πλεύρη, παιδιά έως 18 ετών θα μπορούν να εισέρχονται στους μέχρι σήμερα μεικτούς χώρους με self test. Μέχρι τώρα ίσχυε ο κανονισμός που επέβαλλε τη χρήση μοριακού ή rapid test για την είσοδο των ανηλίκων σε κομμωτήρια, καταστήματα λιανικής και εστιατόρια – καφέ. Πρόκειται για ένα βήμα ακόμη προς την κανονικότητα, μιας και πολλά παιδιά δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Ωστόσο, η οικονομία ενισχύεται σημαντικά από τη διευκόλυνση που παρέχεται με την εναλλακτική του self test αντί για PCR ή rapid.

Η τρίτη δόση υποχρεωτική για το πιστοποιητικό;

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Υγείας σκιαγράφησε το τοπίο σε σχέση με τα κρούσματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η πλειοψηφία των εμβολιασμένων που καταλήγουν να νοσήσουν και να νοσηλευτούν έχει λάβει τη δεύτερη δόση 6 μήνες πριν. Με αυτό ως δεδομένο, είναι επιβεβλημένη η ενισχυτική τρίτη δόση εν όψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. Για να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική πορεία του εμβολιασμού με την τρίτη δόση, υπάρχουν σκέψεις να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο με την τρίτη δόση. Αυτές οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη και δεν αποτελούν πρωτοβουλία της Ελλάδας. Συζητείται δηλαδή έντονα το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής φύσης του τρίτου εμβολιασμού, έτσι ώστε να διατηρείται σε ισχύ το ψηφιακό πιστοποιητικό.

EU Digital COVID Certificate

Επίσκεψη σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Μετά την συνεχή αυξητική πορεία των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, είναι απαραίτητη η παρουσία του Υπουργού και της Πολιτείας γενικότερα σε πόλεις – κλειδιά για την εξέλιξη της πανδημίας. Ως εκ τούτου, ο Θάνος Πλεύρης μεταβαίνει σήμερα στη Λάρισα. Εκεί θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον διοικητήτη 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό. Ακολούθως, θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους εκεί διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ (Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη). Στη Θεσσαλονίκη θα συναντηθεί και με διοκητές και εκπροσώπους των τοπικών Νοσοκομειακών Μονάδων. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια περαιτέρω ευαισθητοποίησης και εντατικοποίησης ελέγχων και εμβολιασμών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ