Γλώσσες εγκεφαλική δραστηριότητα: Ο νοητικός μηχανισμός των δίγλωσσων που αλλάζουν ανάμεσα σε γλώσσες


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί έναν κοινό μηχανισμό που κάνει τη χρήση πολλών γλωσσών εντελώς φυσική. «Οι γλώσσες μπορεί να διαφέρουν ως προς τους ήχους που χρησιμοποιούν και πώς οργανώνουν τις λέξεις για να σχηματίσουν προτάσεις». Αυτό δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sarah Phillips, διδακτορική φοιτήτρια στο Neurolinguistics Lab στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, όλες οι γλώσσες περιλαμβάνουν τη διαδικασία συνδυασμού λέξεων για να εκφράσουν περίπλοκες σκέψεις».

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα μέτρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα ανθρώπων που μιλούσαν αγγλικά και κορεάτικα καθώς έβλεπαν μια σειρά από ζεύγη λέξεων και εικόνων και έπρεπε να υποδείξουν εάν οι λέξεις και οι εικόνες ταιριάζουν. Οι λέξεις είτε σχημάτιζαν μια πρόταση δύο λέξεων είτε ήταν απλώς ρήματα που δεν συνδυάζονταν σε μια φράση με νόημα – για παράδειγμα, «λιώνουν τα παγάκια» έναντι «λιώνουν πηδούν». Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δύο λέξεις ήταν από την ίδια γλώσσα. σε άλλες περιπτώσεις δεν ήταν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης για τις γλώσσες

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί έναν κοινό μηχανισμό για το συνδυασμό λέξεων από μια μόνο γλώσσα και για το συνδυασμό λέξεων από δύο διαφορετικές γλώσσες. Ο μηχανισμός δεν ανιχνεύει ότι η γλώσσα έχει αλλάξει, επιτρέποντας στους δίγλωσσους ανθρώπους να μεταβαίνουν απρόσκοπτα από τη μια γλώσσα στην άλλη, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 3 Νοεμβρίου στο περιοδικό eNeuro. Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής των ΗΠΑ, και πολλοί δίγλωσσοι ανακατεύουν γλώσσες όταν μιλούν μεταξύ τους. Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο να μιλάμε δύο ή περισσότερες γλώσσες, ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος χειρίζεται ορισμένες γλώσσες δεν είναι καλά κατανοητός.

Σύμφωνα με την ανώτερη συγγραφέα της μελέτης Liina Pylkkänen, διευθύντρια του NYU Neurolinguistics Lab και καθηγήτρια γλωσσολογίας και ψυχολογίας, «οι δίγλωσσοι δείχνουν μια συναρπαστική εκδοχή αυτής της διαδικασίας – ο εγκέφαλός τους συνδυάζει εύκολα λέξεις από διαφορετικές γλώσσες μαζί, όπως όταν συνδυάζουν λέξεις από την ίδια Γλώσσα.” Ο Phillips σημείωσε ότι προηγούμενες μελέτες εξέτασαν πώς ο εγκέφαλός μας μπορεί να ερμηνεύσει έναν άπειρο αριθμό εκφράσεων σε μία γλώσσα. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι δίγλωσσοι εγκέφαλοι μπορούν, με εντυπωσιακή ευκολία, να ερμηνεύουν σύνθετες εκφράσεις που περιέχουν λέξεις από διαφορετικές γλώσσες», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ