Γιατί το μυαλό σου πάει «σφαίρα» μετά την άσκηση


Τα οφέλη της γυμναστικής στο σώμα σου, τόσο στην υγεία (φυσική και ψυχική) όσο και στην εμφάνισή σου, είναι ένα θέμα που ίσως το έχουμε υπεραναλύσει μπας και σηκωθείς απ’ τον καναπέ και αρχίσεις επιτέλους να γυμνάζεσαι. Αν, όμως, δεν έχεις πειστεί ακόμα σου έχουμε ένα επιπλέον λόγο για να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας. Και αυτός δεν είναι άλλος απ’ το ότι θα κάνεις το μυαλό σου να λειτουργεί καλύτερα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Όκλαντ, που δημοσιεύτηκε στο Experimental Brain Research. Για τις ανάγκες της έρευνας μια ομάδα νέων ατόμων έκανε για μισή ώρα ποδήλατο και μια άλλη τίποτα. Μετά την άσκηση οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου το 60% των συμμετεχόντων είχαν λιγότερο αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) στον κινητικό φλοιό, ένας νευροδιαβιβαστής που αναστέλλει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άσκηση προκαλεί νευροπλαστικότητα ή την ικανότητα του εγκεφάλου να αναμορφώνεται.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης μια μόνο φορά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης αναστέλλει τον κινητικό φλοιό, πράγμα που σημαίνει ότι το μυαλό γίνεται πιο ευέλικτο. Επίσης συμπέραναν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη απόκτηση δεξιοτήτων και σε βελτιωμένη μνήμη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ