Αλλαγή ώρας υγεία: Πώς μπορεί η σύγχυση με το εσωτερικό μας ρολόι να επιφέρει επιδείνωση της υγείας μας;


Έρευνες έχουν δείξει ότι η σκόπιμη σύγχυση με το εσωτερικό μας ρολόι δύο φορές το χρόνο αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος, ασθένειας και θανάτου. Γι’ αυτό η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM) ζήτησε να σταματήσει η θερινή ώρα, υποστηρίζοντας ότι η μόνιμη υιοθέτηση της τυπικής ώρας είναι καλύτερο για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. “Τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη έρευνα που έχει δείξει ότι μια ώρα, στην πραγματικότητα, φαίνεται να είναι πολύ σημαντική”. Αυτό δήλωσε ο Δρ. Muhammad Adeel Rishi, ειδικός πνευμονολογίας, ιατρικής ύπνου και εντατικής θεραπείας στην κλινική Mayo. στο Eau Claire, Wis. “Αυτή η απώλεια ύπνου μιας ώρας μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια. Η τυπική ώρα παρέχει την καλύτερη δυνατή λύση όλο το χρόνο για την υγεία και την ασφάλεια της κοινωνίας στο σύνολό της.”

Η μετάβαση από την τυπική ώρα στη θερινή ώρα μεγεθύνει τα προβλήματα υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και επικίνδυνα μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, υποστήριξε η AASM σε μια εργασία θέσης που δημοσιεύθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο Journal of Clinical Sleep Medicine. Τείνουν επίσης να συμβαίνουν περισσότερα τροχαία ατυχήματα και επισκέψεις στα επείγοντα λόγω ατυχημάτων στον χώρο εργασίας και στο σπίτι, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σημαντικές απειλές για την υγεία

Επιπλέον, η κακή ευθυγράμμιση των εσωτερικών ρολογιών των ανθρώπων με το ρολόι στον τοίχο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, κατάθλιψης και καρκίνου, σημείωσε η AASM. “Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές συνέπειες για την υγεία στην αλλαγή της άνοιξης”, δήλωσε η Erin Flynn-Evans, διευθύντρια του Εργαστηρίου Κόπωσης Ames Research Center της NASA, στο Mountain View, Καλιφόρνια. “Είναι λογικό να μετατοπίζουμε τα ρολόγια μας από την ευθυγράμμιση με την ώρα του ρολογιού του σώματός μας”.

Η αλλαγή επηρεάζει επίσης τη φροντίδα που λαμβάνουν οι ασθενείς από τους γιατρούς. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε αύξηση 18% στα ανεπιθύμητα ιατρικά συμβάντα που σχετίζονται με ανθρώπινο λάθος την εβδομάδα μετά τη μετάβαση στη θερινή ώρα, σημείωσε η AASM. Τα ανθρώπινα σώματα λειτουργούν με ένα εσωτερικό χρονόμετρο που οι γιατροί αναφέρουν ως κιρκάδιο ρολόι. “Σχεδόν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν μελετηθεί είναι γνωστό ότι έχουν αυτό το ρολόι. Ακολουθεί τη χρονική στιγμή του ήλιου. Δηλαδή την ώρα που ο ήλιος ανατέλλει και την ώρα που ο ήλιος δύει. Έτσι εξελιχθήκαμε κατά τη διάρκεια χιλιετιών”. Η θερινή ώρα μπλέκει με τα συστήματα του σώματος που δημιουργήθηκαν μέσω της εξέλιξης για να ευθυγραμμίσει τις ώρες αφύπνισης και ύπνου με τον ήλιο.

Ιστορικές ρίζες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ιδέα πίσω από αυτό ξεκίνησε ως ένα αστείο αστείο από τον Αμερικανό ιδρυτή πατέρα Benjamin Franklin. Την άνοιξη του 1784, ο Φράνκλιν, ο πρώτος πρεσβευτής του έθνους στη Γαλλία, έγραψε ένα σατιρικό δοκίμιο για το Journal de Paris με τίτλο “An Economic Project”. Εκεί υποστήριζε ότι οι Γάλλοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα σε κεριά και λάδι λαμπτήρα, αν ξυπνούσαν νωρίτερα το καλοκαίρι. “Κάθε πρωί, μόλις ανατείλει ο ήλιος, ας χτυπούν όλες οι καμπάνες σε κάθε εκκλησία· και αν αυτό δεν είναι αρκετό; Ας εκτοξεύονται κανόνια σε κάθε δρόμο, για να ξυπνήσουν αποτελεσματικά οι βραδύποδες και να τους κάνουν να ανοίξουν τα μάτια τους σε δείτε το πραγματικό τους ενδιαφέρον”.

Η Γερμανία ήταν το πρώτο έθνος που υιοθέτησε πλήρως τη θερινή ώρα ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, και οι Σύμμαχοι άρχισαν σύντομα την πρακτική επίσης. Έκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πειράξει τη χρονομέτρηση της θερινής ώρας έτσι ή αλλιώς. Από τον Αύγουστο του 2021, όλες οι πολιτείες εκτός από την Αριζόνα και τη Χαβάη τηρούσαν τη θερινή ώρα. Μία από τις βιομηχανίες που άσκησαν πιέσεις για την τελευταία αύξηση της θερινής ώρας ήταν η βιομηχανία ζαχαρωτών. Σκέφτηκαν ότι το να πέσει το Halloween στη θερινή ώρα θα έδινε στα παιδιά μια επιπλέον ώρα ηλιακού φωτός για να ξεγελάσουν ή να κεράσουν, και εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις για καραμέλες. Έτσι βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε τώρα, με οκτώ μήνες θερινής χρόνο και τέσσερις μήνες κανονικού χρόνου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ