Πρεμιέρα νέων μέτρων με σαρωτικούς ελέγχους: Το μεγάλο στοίχημα – Τι πρέπει να ξέρετε


Πρεμιέρα σήμερα Σάββατο για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, με την Ελληνική Αστυνομία να βρίσκεται επί ποδός σε όλη τη χώρα

Συνολικά 8.000 αστυνομικοί θα λάβουν μέρος στο σχεδιασμό που προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι τα μέτρα θα προσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και ανάλογα με την κατανομή του αριθμού των παραβάσεων.

Ήδη έχουν συγκροτηθεί κλιμάκια ελέγχων σε κάθε περιφερειακή διεύθυνση. Είτε αμιγή κλιμάκια αστυνομικών είτε μικτά κλιμάκια με τη συνδρομή αρμόδιων φορέων. Σε νομούς όπου καταγράφονται περισσότερα κρούσματα απειθαρχίας θα υπάρχει ενίσχυση από αστυνομικούς όμορων νομών. Σημειώνεται ότι για την πρώτη παράβαση των μέτρων από καταστηματάρχες το πρόστιμο θα είναι ύψους 5.000 ευρώ και λουκέτο 15 ημερών, ενώ για καταστήματα όπου παρατηρείται «υποτροπή» το λουκέτο μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 60 ημέρες (ανάλογα την περίπτωση). Όσο για τους πελάτες που θα παραβιάσουν τα μέτρα και θα μπουν σε κάποιο κατάστημα χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή χωρίς αρνητικό διαγνωστικό τεστ, το πρόστιμο θα είναι της τάξης των 300 ευρώ.

Από σήμερα Σάββατο οι ανήλικοι θα έχουν πρόσβαση σε μικτούς ή αμιγείς χώρους με self test. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό rapid test ή PCR για την είσοδο σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές χρειάζονται επίσης τεστ για την είσοδο σε καταστήματα, ενώ το ίδιο πλαίσιο ισχύει για τις δημόσιες υπηρεσίες. Όσον αφορά στις εκκλησίες, εκεί υπάρχει σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν την προσέλευσή τους στους ιερούς ναούς.

Το μεγάλο «στοίχημα» για την επιτυχία των μέτρων θεωρείται από τα αρμόδια υπουργεία ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας σε όλες τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα για την είσοδο των πολιτών. Στόχος των Αρχών είναι να μη μπορεί κάποιος να «ξεγελάσει» τον υπάλληλο ή τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος ή μίας επιχείρησης δείχνοντας απλά ένα πιστοποιητικό (το οποίο μπορεί είτε να μην είναι δικό του είτε να μην είναι έγκυρο). Στους ελέγχους θα ζητείται μαζί με το πιστοποιητικό για τον εμβολιασμό ή τη νόσηση η ταυτότητα του κατόχου.

Πρόκειται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται «δύσκολο» στην εφαρμογή του και το οποίο θα δοκιμαστεί από το προσεχές Σάββατο. Ήδη έχουν παρατηρηθεί επεισόδια από πολίτες που αρνούνται να υποβληθούν σε ελέγχους.

Στους ελέγχους θα συμμετέχουν κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ