Κορωνοϊός: Τα παιδιά με καρκίνο κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση

Ο κορωνοϊός κινδυνεύει να χτυπήσει πολύ πιο σοβαρά τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες. Παρά το γεγονός ότι εν γένει τα παιδιά χωρίς υποκείμενα νοσήματα δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα σε περίπτωση που κολλήσουν. Αυτό δείχνει πρόσφατο άρθρο στο Journal of Clinical Oncology.

Πρόσφατο άρθρο δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology. Και είχε τίτλο «Characteristics, Effects, and Outcomes of SARS–CoV-2 infection in Pediatric Patients with Cancer». Οι ειδικοί μελέτησαν τα χαρακτηριστικά, η ανταπόκριση στη θεραπεία και η πορεία των παιδιών με ογκολογικές ασθένειες που κόλλησαν κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Η έρευνα σε παιδιά με καρκίνο

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης 917 παιδιατρικών ασθενών ηλικίας μικρότερης από τα 21 έτη με αιματολογική κακοήθεια ή συμπαγή όγκο. Τα παιδιά λάμβαναν αντικαρκινική αγωγή και μολύνθηκαν από τον SΑRS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας μέχρι το Φεβρουάριο του 2021.

Η μέση ηλικία των ασθενών που μολύνθηκαν ήταν τα 10,8 έτη, το 92,0% είχαν λάβει αντικαρκινική αγωγή μέχρι και 90 ημέρες πριν από τη διάγνωση της λοίμωξης και το 32% του πληθυσμού έπασχε από συννοσηρότητες οι οποίες δεν είχαν σχέση με τον καρκίνο.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως συμπτωματική λοίμωξη εμφάνισε το 64.1%, με τους αιματολογικούς ασθενείς να βρίσκονται σε σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων από ότι οι ασθενείς με συμπαγή όγκο (67.3% έναντι του 58.0%) . Από τα συμπτωματικά παιδιά, το 31,2% μπήκαν στο νοσοκομείο, 10,9% χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, 9,2% μπήκαν σε ΜΕΘ και το 1,6% έχασε τη ζωή του λόγω SARS-CoV-2. Αποδεικνύεται έτσι η σοβαρότερη πορεία της λοίμωξης σε παιδιά με καρκίνο συγκριτικά με το γενικό παιδιατρικό πληθυσμό.

Ασθενείς με συννοσηρότητες παρουσίασαν δυσμενέστερη κλινική πορεία ( αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας) καθώς επίσης και ασθενείς άνω των 11 ετών με αιματολογική κακοήθεια (adjusted RR = 1.6, 95% CI = 1.3–2.1) και συνοδό ουδετεροπενία (με απόλυτο αριθμό ουδετερόφιλων 0 – 499/μL).

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στη διαχείριση των παιδιατρικών ασθενών. Είτε σε εξωτερική βάση είτε εντός του νοσοκομείου. Θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καθοδήγηση των οικογενειών ως προς τον κίνδυνο λοίμωξης των παιδιών αλλά και της κοινότητας όσον αφορά την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό σε συγκεκριμένους παιδιατρικούς πληθυσμούς.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here