Μοσχάρι πατάτες ογκρατέν: Ένα γεύμα γεμάτο θαλπωρή για στιγμές χαλάρωσης με φίλους και συγγενείς


Το αργομαγειρεμένο μοσχάρι με πατάτες ογκρατέν είναι ένα εύκολο και χορταστικό γεύμα που όλη η οικογένεια θα λατρέψει! Αν λοιπόν λαχταράτε ένα χορταστικό γεύμα κατσαρόλας μαγειρεμένο αργά σε χαμηλή φωτιά με μοσχάρι και πατάτες, τότε η παρακάτω συνταγή θα σας συγκλονίσει. Ο περισσότερος κόσμος μπορεί να φάει άπειρες πατάτες ογκρατέν και αν σε αυτές προστεθεί και μοσχαρίσιος κιμάς τότε οι πατάτες γίνονται ανεπανάληπτες. Το σίγουρο είναι ότι οι πατάτες θα χρειάζονταν βαριά καρυκεύματα και όχι μόνο αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε σε αυτές πριν τις μαγειρέψετε σκόνη σκόρδου, πάπρικα και μαϊντανό και δώστε μια πιο φρέσκια νότα σε αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος και αφαιρέστε την φλούδα τους.

Για να ξεκινήσετε πρέπει να έχετε στον νου σας το αργό μαγείρεμα, αλλά και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι τα εξής:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά με λίγο αλάτι και πιπέρι ως καρύκευμα
  • 4 μεγάλες αποφλοιωμένες πατάτες κομμένες σε φέτες μέτριου πάχους ( αφού κοπούν πρέπει οι πατάτες να γεμίζουν περίπου 7 φλιτζάνια)
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες ή στο μπλέντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 1/2 κουταλιάς της σούπας σκόνη σκόρδου
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ του κουταλιού πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια τριμμένο πικάντικο τυρί
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό βοδινού

Ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ εύκολος και για να φτιάξετε βόειο κρέας και πατάτα ογκρατέν πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Ροδίζουμε τον κιμά στο μάτι της κουζίνας, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις απλώνουμε στον πάτο ενός ταψιού
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Προσθέστε τις μισές πατάτες στο ταψί και ρίξτε από πάνω τα μισά κρεμμύδια, τα μισά καρυκεύματα, το μισό κρέας και το μισό τυρί. Επαναλάβετε ξανά τις στρώσεις.
  5. Περιχύστε το ζωμό.
  6. Σκεπάστε και ψήστε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για 4 ώρες.

Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και διαφορετικό είδος πατάτας και απλά φροντίστε να τις κόψετε σε λεπτές φέτες. Συνήθως σερβίρετε αυτό το φαγητό ως κυρίως πιάτο και αν θέλετε προσθέστε μια πράσινη σαλάτα ή πράσινα λαχανικά στον ατμό για να το συνοδεύουν. Απολαύστε το με κόκκινο κρασί τον χειμώνα ή με κρύα μπύρα τις άλλες εποχές. Έχετε στο νου σας ότι επειδή είναι σχετικά βαρύ φαγητό, τα υπόλοιπα ορεκτικά πρέπει και οφείλουν να είναι αρκετά ελαφριά για να αποφευχθεί η πρόωρη αίσθηση της πληρότητας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ