Εγκεφαλικό πίεση: Χαμηλή αρτηριακή πίεση οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από εγκεφαλικό

Παρόλο που η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό και θάνατο, αποδεικνύεται ότι η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για θάνατο μετά από εγκεφαλικό. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό με χαμηλή αρτηριακή πίεση και μη καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η άνοια, έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από εγκεφαλικό. Αυτά τα ευρήματα εμφανίζονται στο περιοδικό Stroke.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

«Η χαμηλότερη μέση αρτηριακή πίεση, που μετρήθηκε στα εξωτερικά ιατρεία, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, αυτός ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου φάνηκε να συμβαίνει ιδιαίτερα σε ασθενείς που ήταν καπνιστές ή είχαν διάγνωση καρδιακής νόσου καρκίνος ή άνοια», εξήγησε ο αντίστοιχος συγγραφέας Hugo J. Aparicio, MD, MPH, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και ερευνητής στο Framingham Heart Study.

Οι τρέχουσες εθνικές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά ο χρόνος αυτής της θεραπείας και εάν πρέπει να θεραπεύονται ασθενείς σε φυσιολογικό, χαμηλό ή ελαφρώς αυξημένο εύρος αρτηριακής πίεσης έχουν συζητηθεί.
Οι ερευνητές εντόπισαν σχεδόν 30.000 βετεράνους ασθενείς με πρώτο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που είχαν μετρήσεις πίεσης αίματος σε εξωτερικούς ασθενείς τους προηγούμενους 18 μήνες πριν από το εγκεφαλικό. Διαίρεσαν αυτήν την ομάδα ανά κατηγορίες αρτηριακής πίεσης και την ακολούθησαν με υπερωρίες για τα αποτελέσματα της θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο. Είχαν την υπόθεση ότι τόσο οι πολύ υψηλές όσο και οι πολύ χαμηλές τιμές της αρτηριακής πίεσης συμβάλλουν σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση είχαν τη μεγαλύτερη θνησιμότητα, ειδικά όταν εξέτασαν μια υποομάδα ασθενών με τουλάχιστον μία συννοσηρότητα καπνίσματος, καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου ή άνοιας. «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ασθενείς με εγκεφαλικό με ιστορικό χαμηλής έως χαμηλής φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, περίπου το 10% των ασθενών με εγκεφαλικό, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας», δήλωσε ο Aparicio.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι διερευνώντας τους παράγοντες που συμβάλλουν στον θάνατο μετά από εγκεφαλικό, οι ασθενείς, οι οικογένειες και οι επαγγελματίες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα και να αναγνωρίσουν καταστάσεις, όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση, που μπορεί να προβλέψουν τα αποτελέσματα της υγείας τους. «Ιδανικά, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ενθαρρύνουν την καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, έτσι ώστε αν συμβεί εγκεφαλικό οι ασθενείς να έχουν καλύτερες πιθανότητες ανάρρωσης και επιβίωσης», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here