Εμβολιασμός HPV Ηνωμένο Βασίλειο: Μείωσε τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μελέτη


Εμβολιασμός HPV Ηνωμένο Βασίλειο: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες Ο εμβολιασμός κοριτσιών κατά του HPV έχει μειώσει δραματικά τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο The Lancet, οι ερευνητές παρακολούθησαν το αποτέλεσμα του εμβολίου Cervarix, το οποίο εισήχθη στην Αγγλία το 2008 και προστατεύει από τους δύο πιο κοινούς τύπους HPV. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ένα μητρώο καρκίνου με βάση τον πληθυσμό μεταξύ Ιανουαρίου 2006 και Ιουνίου 2019, η μελέτη εξέτασε επτά ομάδες γυναικών μεταξύ 20 και 64 ετών. Το Cervarix προστατεύει από δύο στελέχη του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ή HPV, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Από το 2012, το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί επίσης ένα άλλο εμβόλιο που ονομάζεται Gardasil που προστατεύει από τέσσερις τύπους HPV και δεν αξιολογήθηκε στο έγγραφο. Στη μελέτη, τρεις εμβολιασμένες ομάδες συγκρίθηκαν με προηγούμενες που δεν ήταν κατάλληλες για εμβολιασμό κατά του HPV.

Ένας τύπος Gardaisl είναι επί του παρόντος το μόνο εμβόλιο που διανέμεται στις ΗΠΑ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήταν 87% χαμηλότερα στα κορίτσια που υποβλήθηκαν σε εμβολιασμό σε ηλικία 12-13 ετών, 62% χαμηλότερα στα κορίτσια 14-16 και 34% χαμηλότερα στα κορίτσια 16 ετών. -18, σε σύγκριση με προηγούμενες μη εμβολιασμένες γενιές. «Υπολογίσαμε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, υπήρχαν 448 λιγότεροι από τον αναμενόμενο καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας και 17.235 λιγότερες από τις αναμενόμενες περιπτώσεις… σε εμβολιασμένες ομάδες στην Αγγλία», έγραψαν οι ερευνητές.

«Ήταν απίστευτο να δούμε τον αντίκτυπο του εμβολιασμού HPV και τώρα μπορούμε να αποδείξουμε ότι εμπόδισε εκατοντάδες γυναίκες να αναπτύξουν καρκίνο στην Αγγλία. Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι ο εμβολιασμός HPV είναι πολύ αποτελεσματικός στην πρόληψη συγκεκριμένων στελεχών του ιού, αλλά το να δούμε τον αντίκτυπο του εμβολίου στην πραγματική ζωή ήταν πραγματικά ικανοποιητικό», δήλωσε ο Peter Sasieni, ο κύριος συγγραφέας, σε μια δήλωση στο King’s College του Λονδίνου.

“Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν το εμβόλιο HPV και να πηγαίνουν για προληπτικό έλεγχο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα γίνει μια σπάνια ασθένεια. Φέτος έχουμε ήδη δει τη δύναμη των εμβολίων στον έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει ορισμένες καρκίνους», είπε. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι HPV, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 14 είναι καρκινογόνοι.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, με περίπου 570.000 νέες περιπτώσεις το 2018. Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι ο HPV είναι ο πιο κοινός σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός, με περίπου 43 εκατομμύρια μολύνσεις που αναφέρθηκαν το 2018. Ο καρκίνος μπορεί να χρειαστεί δεκαετίες για να αναπτυχθεί αφότου ένα άτομο μολυνθεί από τον HPV. Ένας τύπος Gardasil που προστατεύει από εννέα τύπους HPV είναι επί του παρόντος το μόνο εμβόλιο που διανέμεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ