«Αυτή η πανδημία έχει ακόμα πόδια»: Ερωτήσεις και απαντήσεις ειδικών covid-19

«Αυτή η πανδημία έχει ακόμα πόδια»: Με τόσες ειδήσεις για την COVID-19 που κυκλοφορούν αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης εμβολιασμών για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και μιας ομοσπονδιακής εντολής για τις 4 Ιανουαρίου για τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε εταιρεία που απασχολεί τουλάχιστον 100 άτομα να εμβολιάζονται ή να ελέγχονται κάθε εβδομάδα, θέλαμε να καθίσουμε με τον Michael T. Osterholm, PhD, διευθυντή του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, για να συζητήσουμε τα πιεστικά ζητήματα COVID-19 που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.

WebMD: Τώρα που τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι κατάλληλα για εμβόλιο COVID-19, τι σας απασχολεί ακόμα;

Osterholm: Αυτήν τη στιγμή, έχετε μια κατάσταση όπου περίπου το ένα τρίτο των γονέων δηλώνουν ότι θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους το συντομότερο δυνατό. Έπειτα, υπάρχει το ένα τρίτο των γονέων που λέει, «Ίσως, θα περιμένω και θα δω», και το τελευταίο τρίτο που λέει, «Δεν υπάρχει περίπτωση». Τώρα πρέπει να δούμε πόσοι από αυτή τη μεσαία ομάδα γονέων θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτό θα μπορούσε να καθορίσει πώς θα είναι η περίοδος των διακοπών.

WebMD: Πώς αισθάνεστε για την εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους εργαζόμενους να εμβολιάζονται ή να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίες εξετάσεις έως τις 4 Ιανουαρίου; Osterholm: Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η συνεχιζόμενη μετάδοση θα συνεχίσει να εμφανίζεται σε αυτή τη χώρα. Αν κοιτάξετε τι βλέπουμε στα νοτιοδυτικά, μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει – οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται γρήγορα. Η ουσία είναι ότι έχουμε 65 με 70 εκατομμύρια ανθρώπους να μολυνθούν. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε. Κοιτάξτε τις τέσσερις γωνίες. Σε αυτές τις τέσσερις πολιτείες [Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Γιούτα και Κολοράντο], οι αριθμοί κρουσμάτων αυξάνονται πολύ και ο κυβερνήτης του Κολοράντο μόλις ανακοίνωσε ότι αναβάλλουν τις εκλογικές διαδικασίες.

Όλα αυτά θέτουν τη βάση για το γιατί αυτή η εντολή είναι τόσο σημαντική.

WebMD: Θα περάσουμε ποτέ από πανδημία σε ενδημικό;

Osterholm: Στο podcast μου, ασχολούμαι με τις προκλήσεις των εμβολίων. Ένα πράγμα που προσπαθώ να υποστηρίξω είναι ότι η ευφορία που είχαμε σχεδόν πριν από ένα χρόνο όταν έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια ήταν πραγματική. Εκείνη την εποχή, τα δεδομένα έδειχναν 99% προστασία από ασθένεια, νοσηλεία και θάνατο. Αυτό ήταν πριν καταλάβουμε πώς θα έμοιαζε 6 με 8 μήνες αργότερα. Απλώς προσθέστε το ζήτημα των παραλλαγών καθώς και τον αριθμό των ατόμων που δεν προστατεύονται. Τότε κοιτάξτε τους ανθρώπους με στοιχεία προστασίας και δεν ξέρουμε πόσο καιρό και πόσο καλά θα διαρκέσει. Αυτή η πανδημία έχει ακόμα πόδια, και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μια τεράστια δόση ταπεινότητας για αυτόν τον ιό.

WebMD: Όσον αφορά το αναμνηστικό, μερικοί άνθρωποι υποβάλλονται σε εξέταση αντισωμάτων για να αποφασίσουν εάν χρειάζονται. Καλή ιδέα;

Osterholm: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δοκιμή αντισωμάτων ως μετρητή για το εάν χρειάζεστε ή όχι ενισχυτικό. Δεν ξέρουμε τι σημαίνουν μελέτες αντισωμάτων. Ακριβώς επειδή δημιουργείτε ένα αντίσωμα σε υψηλότερο επίπεδο, δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς συνδέεται αυτό με την προστασία. Μέχρι να έχουμε κάποια αίσθηση συσχετιστικών παραγόντων, όπως πόσο ρόλο παίζουν τα Τ κύτταρα και τι σημαίνει προστασία και μελέτες όπου μπορούμε να συσχετίσουμε την ανοσολογική απόκριση και τα διάφορα είδη αντισωμάτων, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δοκιμή αντισωμάτων ως λόγο για το ενισχυτικό – ή όχι.

WebMD: Πώς αισθάνεστε αυτή τη στιγμή για το πού βρισκόμαστε σε αυτήν την πανδημία;

Osterholm: Σκέφτομαι πολύ: Πόσα γνωρίζουμε; Πόσο πιστεύαμε ότι ξέραμε; Για παράδειγμα, τα εμβόλια είναι αξιοσημείωτα αλλά δεν είναι τέλεια. Αυτό είναι ένα βασικό μήνυμα. Επίσης, αν αυτό ήταν ένα τυπικό εμβόλιο, θα είχαμε περάσει 5 με 6 χρόνια μελετώντας και εξετάζοντας τη μακροπρόθεσμη ανοσία. Θα είχαμε μπει στη διαδικασία έγκρισης με έναν εξαντλητικό φάκελο.

Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό επειδή βρισκόμασταν σε πανδημία, οπότε μόλις διαπιστώσαμε την ασφάλεια των εμβολίων, ήμασταν σε μια κατάσταση όπου στόχος μας ήταν να μελετήσουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα, συμπεριλαμβανομένου του ποιες πρέπει να είναι οι δόσεις και πόσες δόσεις ένα άτομο πρέπει να λάβει. Όλοι το μαθαίνουμε και προσπαθούμε να το καταλάβουμε. Και αυτό είναι σημαντικό: Δεν πρόκειται για αναποφασιστικότητα ή για ελλιπείς πληροφορίες. Μαθαίνουμε. Είναι μια εξελισσόμενη επιστήμη. Αυτό που μαθαίνω είναι να έχω μια ακόμη μεγαλύτερη δόση ταπεινότητας για αυτόν τον ιό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here