Οι «ειδικοί» του Τσίπρα – Το Thing Tank του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημιουργία μίας ομάδας που θα αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες και προσωπικότητες, οι οποίοι ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και θα αναλάβουν να «διανθίσουν» την πολιτική και πρακτική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει ο Αλέξης Τσίπρας.

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει πως το κόμμα του θα έπρεπε να ενισχυθεί με πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστικά τεχνοκράτη. «Ειδικούς, όχι απαραίτητα “κόκκινους”», όπως έλεγαν χαριτολογώντας και παραφράζοντας το σύνθημα «”Κόκκινοι”, όχι ειδικοί» που κυριάρχησε στη Κίνα την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης, οι στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τη χρέωση να εντοπίσουν και να πείσουν αυτά τα πρόσωπα να έρθουν κοντά στη Κουμουνδούρου, την είχαν αναλάβει -κατά βάση- όλο αυτό το διάστημα οι δύο στενότεροι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του γραφείου του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Φαίνεται, λοιπόν, πως η δουλειά αυτή απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς η ομάδα που συγκροτήθηκε αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τη δουλειά της, με τη μορφή του Thing Tank. Τα πεδία που αναμένεται να τους απασχολήσουν, θα είναι μεταξύ άλλων η κλιματική κρίση, η περιθωριοποίηση της νεολαίας, η λειτουργία των θεσμών και η κοινωνική συνοχή, η ψηφιακή συνθήκη, η ενέργεια και η ανταγωνιστικότητα, οι νέες τεχνολογίες, η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και η διατροφική αλυσίδα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η ομάδα θα απαρτίζεται από 30 άτομα.

Μέχρι στιγμής, έχει κλειδώσει η συμμετοχή των 15, οι οποίοι είναι:

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητής του Τμήματος Χημείας με συμμετοχές σε περισσότερα από 50 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα.

Σοφία Βιδάλη

Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του διεθνούς διαπανεπιστημιακού δικτύου Criminal Justice and Critical Criminology και πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.

Διάνα Βουτυράκου

Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με πολλές διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής, κατακτώντας την πρωτιά το 2018 στον παγκόσμιο διαγωνισμό στη Σαγκάη.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας

Αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI), συντονίζει την ερευνητική ομάδα «Θρόμβωση και Καρκίνος» στο συγκεκριμένο ανώτατο ίδρυμα.

Ντόρα Γιαννάκη

Πολιτική επιστήμων, εμπειρογνώμονας πολιτικών ασφαλείας και δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε θέματα νεολαίας. Από το 2004 ασχολείται συστηματικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές νεολαίας συμμετέχοντας σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όθωνας Ηλιόπουλος

Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, με μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, στη μελέτη και στην εκτέλεση στρατηγικών στην ιατρική εκπαίδευση και στη βιοϊατρική έρευνα.

Άρις Καζάκος

Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ.

Σπύρος Κίντζιος

Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Kυτταρικής Tεχνολογίας του ΓΠΑ.

Ζωρζέττα Λάλη

Νομικός με σπουδές στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Στρασβούργο. Ήταν διευθύντρια της task force για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2015.

Δημήτρης Πλουμπίδης

Ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Κωστής Παπαϊωάννου

Εκπαιδευτικός που σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Σταύρος Κατσανέβας. Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας.

Νατάσσα Ρωμανού

Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

Η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, με κομβικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού το 2015. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Νικόλας Φαραντούρης

Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών και Ανταγωνισμού. Εχει εργαστεί ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε υποθέσεις Δικαίου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Αθήνα.

Δημήτρης Χριστόπουλος

Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Παρίσι (2016-2019).


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here