Αφγανιστάν: «Κόλαση επί γης» για τους κατοίκους της χώρας, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας


Σε «κόλαση επι Γης» κινδυνεύει να μετατραπεί το Αφγανιστάν υπό τη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, με το χειμώνα προ των πυλών προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Οι Αφγανοί απειλούνται άμεσα με επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και εκατομμύρια κάτοικοι εξαρτούν την επιβίωσή τους στην ξένη βοήθεια, και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Ο καιρός ψυχραίνει και πολλές περιοχές της χώρας αναφέρουν εκτεταμένη ξηρασία, η οποία ενισχύει την αίσθηση της αυξανόμενης καταστροφής.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) καλείται πλέον να αυξήσει τις προμήθειες του στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια ανθρώπους.

Εάν ο καιρός είναι τόσο κακός όσο προβλέπουν οι ειδικοί αυτόν τον χειμώνα, μεγάλος αριθμός κατοίκων θα αντιμετωπίσει οξεία πείνα και εκτεταμένο λιμό.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ David Beasley που επισκέφθηκε την Καμπούλ την Κυριακή έκανε λόγο για «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη Γη» «Το 95% των ανθρώπων δεν έχει αρκετό φαγητό και τώρα καλούμαστε να βοηθήσουμε 23 εκατομμύρια ανθρώπους που οδεύουν προς την πείνα», είπε.

Και πρόσθεσε «Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι καταστροφικοί. Θα είναι κόλαση επί Γης» Πριν αναλάβουν οι Ταλιμπάν την εξουσία τον Αύγουστο, θεωρείτο βέβαιο πως η κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γκάνι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ένα δύσκολο χειμώνα, χάρη στη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Αυτή η βοήθεια «εξατμίστηκε» όταν κατέρρευσε η κυβέρνησή του.

Οι δυτικές χώρες διέκοψαν τη συνδρομή τους προς τη χώρα, καθώς δεν θέλουν να προσφέρουν βοήθεια σε ένα καθεστώς που απαγορεύει στα κορίτσια την εκπαίδευση και τάσσεται υπέρ της επανεισαγωγής της σαρία, του αυστηρού ισλαμικού νόμου.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν αυτές οι χώρες θα αντέξουν να αφήσουν εκατομμύρια αθώους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν οξεία πείνα. Το πρόγραμμα WFP καλεί τις κυβερνήσεις και τους δισεκατομμυριούχους του ανεπτυγμένου κόσμου να σταθούν στο ύψος της περίστασης.

«Προς τους παγκόσμιους ηγέτες, τους δισεκατομμυριούχους: φανταστείτε ότι αυτό ήταν το κοριτσάκι σας ή το αγοράκι σας ή το εγγόνι σας που πεθαίνει από την πείνα», είπε. «Θα κάνατε ό,τι μπορούσατε. Και όταν υπάρχει πλούτος αξίας 400 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα στη γη, είναι ντροπή μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ