Badam halwa: Ένας ελαφρύς χαλβάς από την Ινδία με ξηρούς καρπούς


Αυτή η συνταγή για χαλβά θα σας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξετε έναν από τους καλύτερους χαλβάδες αμυγδάλου. Σίγουρα είναι ένα γλυκό που έχει τη σωστή ισορροπία γλυκύτητας και μια υπέροχη υφή που δεν είναι ούτε πολύ απαλή ούτε σφιχτή, αλλά ένα είδος ενδιάμεσης γεύσης. Είναι ένα βαρύ επιδόρπιο και μόνο μερικές κουταλιές από αυτό είναι αρκετές. Για να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα χρησιμοποιήστε αμύγδαλα mamra καθώς κάνουν ένα πραγματικά καλό χαλβά. Το δύσκολο με αυτή τη  συνταγή είναι ότι πρέπει συνεχώς να ανακατεύετε και να ανακατεύετε. Στην Ινδία συνήθως τον φτιάχνουν σε ειδικές και εξαιρετικές περιστάσεις εφόσον την θεωρούν ένα πολύ πλούσιο έδεσμα.

Το Badam halwa είναι ένα πλούσιο ινδικό είδος χαλβά με ξηρούς καρπούς που παρασκευάζεται κυρίως με 3 συστατικά:

  • ασπρισμένα αμύγδαλα
  • καθαρό βούτυρο (ghee)
  • ζάχαρη

Για το μούλιασμα, το ζεμάτισμα και την ανάμειξη των αμυγδάλων θα χρειαστείτε:

  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα mamra ή 90 γραμμάρια
  • 1 φλιτζάνι βραστό νερό για μούλιασμα και ζεμάτισμα αμυγδάλων
  • ⅓ του φλυτζανιού νερό για να ανακατέψετε τα αμύγδαλα

Για την υπόλοιπη συνταγή θα χρειαστείτε:

  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού σαφράν
  • ⅓ του φλιτζανιού Ghee ή 70 γραμμάρια ghee
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη ή 100 γραμμάρια ζάχαρη

Έπειτα ξεπλύνετε τα αμύγδαλα μία ή δύο φορές σε νερό. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ μουλιάστε ½ φλιτζάνι αμύγδαλα μπαντάμ σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Σκεπάζουμε και ξαφρίζουμε το μπαντάμ για 30 με 45 λεπτά. Αν θέλετε, μπορείτε ακόμη και να μουλιάσετε το μπαντάμ όλη τη νύχτα σε νερό. Επίσης, σε ένα μικρό μπολ, μουλιάστε ⅛ κουταλάκι του γλυκού σαφράν σε 1 κουταλιά της σούπας ζεστό ή καυτό νερό. Τώρα απλά πιέστε κάθε αμύγδαλο και η φλούδα βγαίνει εύκολα. Ξεφλουδίστε όλα τα αμύγδαλα με αυτόν τον τρόπο. Μετά προσθέστε τα ασπρισμένα και ξεφλουδισμένα αμύγδαλα σε μπλέντερ.

Προσθέστε ⅓ του φλιτζανιού νερό και τρίψτε τα αμύγδαλα για να πάρουν μια λεπτή ράβα ή να γίνουν sooji (σαν κρέμα σίτου) και αλέστε μέχρι να γίνει αμυγδαλόπαστα. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο και βάλτε όλη την πάστα αμυγδάλου σε ένα τηγάνι με μια σπάτουλα. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε συνεχώς την αμυγδαλόπαστα και την έχετε στην κατσαρόλα για 2 με 3 λεπτά προσθέτοντας ½ φλιτζάνι ζάχαρη. Το μείγμα θα αρχίσει να πήζει και να ομογενοποιείται. Προσθέσετε τη ζάχαρη, μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 5 με 6 λεπτά και προσθέστε το διάλυμα σαφράν.

Τώρα θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο σε παρτίδες ανά 2 κουταλιές μέχρι να το βάλουμε όλο. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει το μείγμα. Ο χαλβάς θα πήξει και θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του σκεύους και μικρές φουσκάλες θα αρχίσουν να εμφανίζονται τότε είναι έτοιμο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ