Ηλικιωμένες γυναίκες φαγητό: Όσες γυναίκες τρώνε μόνες τους συχνά αντιμετωπίζουν περισσότερα καρδιακά προβλήματα


Το να τρώτε μόνοι σας μπορεί να είναι μια συνταγή για καρδιακά προβλήματα εάν είστε ηλικιωμένη γυναίκα, προτείνουν Κορεάτες ερευνητές. Όσοι τρώνε μόνοι τους είναι πιθανό να τρώνε γρηγορότερα και λιγότερο υγιεινά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. “Οι γυναίκες που ζουν μόνες, που δεν μαγειρεύουν για την οικογένεια ή τον σύζυγό τους, τείνουν να τρώνε πιο άσχημα”. Αυτό αναφέρει η Δρ. Τζένιφερ Γου, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.

Μπορεί επίσης να γνωρίζουν λιγότερο τα πιο υγιεινά τρόφιμα, γεγονός που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, είπε η Wu, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. Αν και η μελέτη έγινε στη Νότια Κορέα, η Wu πιστεύει ότι το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των ηλικιωμένων που ζουν και τρώνε μόνοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που τρώνε μόνες τείνουν να υποφέρουν από κατάθλιψη, η οποία είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η Wu πιστεύει ότι η κατανάλωση λιγότερο θρεπτικών τροφών είναι η βασική αιτία του αυξημένου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις μεταξύ αυτών των γυναικών.

“Όταν είσαι μόνο ένα άτομο, τείνεις να παραγγέλνεις φαγητό εστιατορίου, το οποίο τείνει να είναι υψηλότερο σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, γιατί είναι πολύ δύσκολο να μαγειρέψεις ένα πλήρες γεύμα για ένα άτομο”, είπε ο Wu. Αλλά η κακή διατροφή μπορεί να είναι η πύλη για μια σειρά από προβλήματα υγείας, πρόσθεσε. Για τη μελέτη, μια ομάδα με επικεφαλής τον Han-Gyo Choi, από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ, εξέτασε σχεδόν 600 γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι ερευνητές συνέκριναν τις συμπεριφορές υγείας και τη διατροφή μεταξύ των γυναικών που έτρωγαν μόνες και εκείνων που έτρωγαν με άλλους.

Ευρήματα της μελέτης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που έτρωγαν μόνες έτρωγαν λιγότερους υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες, νάτριο και κάλιο από εκείνες που έτρωγαν με άλλες. Επίσης, οι γυναίκες που έτρωγαν μόνες είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν στηθάγχη, ένα σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου. Η Samantha Heller, ανώτερη κλινική διατροφολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, σημείωσε ότι σχεδόν το 80% των γυναικών που έτρωγαν μόνες ήταν χήρες. “Αυτές οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο καταθλιπτικές, οικονομικά στριμωγμένες ή να φοβούνται να βγουν έξω. Δεν θα ήταν κουραστικό να προτείνουμε ότι αυτά τα προβλήματα ισχύουν και για τους ηλικιωμένους άνδρες που ζουν μόνοι”, είπε η Heller.

Πιστεύει ότι οι γείτονες και οι κοινότητες μπορούν να βοηθήσουν προσεγγίζοντας τους ηλικιωμένους, ειδικά αυτούς που ζουν μόνοι. “Δημόσια προγράμματα όπως κέντρα ηλικιωμένων, βιβλιοθήκες και άλλοι οργανισμοί πρέπει να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να προσεγγίσουν τις κοινότητές τους και να ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να συμμετέχουν σε ασφαλείς κοινωνικές δραστηριότητες”, σημείωσε η Heller. Πολλά κέντρα ηλικιωμένων προσφέρουν αυτοπροσώπως ή εικονικά μαθήματα γυμναστικής χαμηλού κόστους, κοινωνικές συναντήσεις, επιδείξεις μαγειρικής, γεύματα και πολλά άλλα, είπε.

Οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε εικονικές συναντήσεις μέσω Διαδικτύου ή τηλεφωνικές κλήσεις με άλλους single για να μοιραστούν εμπειρίες, να ανταλλάξουν ιδέες και να προσφέρουν υποστήριξη, πρόσθεσε. “Το να προσεγγίζουμε και να βοηθάμε τους άλλους μας βοηθά να νιώθουμε κι εμείς καλύτερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, έχουμε βιώσει πόσο σημαντικές είναι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις για την ψυχική και σωματική μας ευεξία”, είπε η Heller. Η έκθεση δημοσιεύτηκε διαδικτυακά την 1η Νοεμβρίου στο περιοδικό Menopause.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ