Γιόγκα σεξ ασκήσεις: Πώς η yoga βοηθά στην ενίσχυση των πυελικών μυών και της σεξουαλικής ευχαρίστησης


Εκτός από την άσκηση του συνολικού σας σώματος, ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το στρες ή στοχευμένες στην ενίσχυση ή χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους μπορούν επίσης να ωφελήσουν τη σεξουαλική σας λειτουργία. Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, σύμφωνα με εκτεταμένες μελέτες. Ως παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine συμμετείχαν σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 22 έως 55 ετών. Οι γυναίκες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα 12 εβδομάδων μιας ώρας γιόγκα κάθε μέρα ακολουθούμενο από ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σεξουαλικής λειτουργίας στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος γιόγκα, τα οποία έδειξαν ότι οι βαθμολογίες της σεξουαλικής τους λειτουργίας βελτιώθηκαν μέχρι το τέλος του προγράμματος και στους έξι τομείς που μελετήθηκαν – επιθυμία, διέγερση, λίπανση, οργασμός, ικανοποίηση και πόνος. Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις σημειώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω. Περίπου 3 στις 4 από τις γυναίκες ανέφεραν ότι η σεξουαλική τους ζωή βελτιώθηκε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος γιόγκα. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε ομάδα σύγκρισης γυναικών που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα γιόγκα, αυτή η μελέτη πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή.

Ποιες στάσεις γιόγκα ωφελούν την πύελο;

Ορισμένες στάσεις γιόγκα ενισχύουν ειδικά τους πυελικούς και τους κοιλιακούς μύες, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική αίσθηση ή να ανακουφίσει τον πυελικό πόνο που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα πιθανά σεξουαλικά οφέλη της γιόγκα μπορεί να προκύψουν από τις χαλαρωτικές της επιδράσεις, τον τρόπο με τον οποίο εστιάζει την προσοχή στην αίσθηση, τα αποτελέσματα ενδυνάμωσης της λεκάνης πολλών στάσεων γιόγκα (βλ. εικόνα), τη βελτιωμένη εικόνα του εαυτού της από την άσκηση ή ένα συνδυασμό αυτών. Τα μαθήματα γιόγκα προσφέρονται πλέον από τα περισσότερα γυμναστήρια και πολλούς άλλους οργανισμούς, ενώ τα εκπαιδευτικά DVD γιόγκα είναι ευρέως διαθέσιμα σε βιβλιοθήκες και καταστήματα. Ενώ πολλές μορφές γιόγκα είναι ασφαλείς και κατάλληλες για γυναίκες διαφόρων επιπέδων φυσικής κατάστασης, οι ηλικιωμένες γυναίκες και εκείνες με κινητικά προβλήματα ή οστεοπόρωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν δοκιμάσουν τη γιόγκα.

Ασκήσεις Kegel

Οι ασκήσεις Kegel περιλαμβάνουν τη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους σας, οι οποίοι συγκρατούν τη μήτρα και την ουροδόχο κύστη σας στη θέση τους πάνω από τον κόλπο σας. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί ο τόνος αυτών των μυών, ο οποίος μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Βελτίωση ορισμένων μορφών ακράτειας ούρων
  • Αύξηση της δύναμης και της επίγνωσης των μυών που εμπλέκονται σε ευχάριστες σεξουαλικές αισθήσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν ορισμένες γυναίκες να επιτύχουν οργασμό
  • Μείωση του κολπικού ή πυελικού πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Πρόληψη ή θεραπεία της πρόπτωσης πυελικών οργάνων, κατά την οποία η μήτρα ή η ουροδόχος κύστη διογκώνεται στον κόλπο

Το κλειδί για να κάνετε τις ασκήσεις Kegel είναι ο εντοπισμός των σωστών μυών για συστολή και χαλάρωση. Ένας τρόπος είναι να προσπαθήσετε να σταματήσετε την ροή των ούρων ενώ ουρείτε. αν μπορείτε να το κάνετε, έχετε προσδιορίσει τη βασική κίνηση. (Αλλά μην ξεκινάτε και μην σταματάτε την ούρησή σας σε τακτική βάση, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει.) Προσπαθείτε πάντα να κάνετε ασκήσεις Kegel με άδεια κύστη. Στοχεύστε να κρατήσετε τις συσπάσεις σας για 2 έως 3 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια απελευθερώστε. Μόλις κατακτήσετε την τεχνική, προσπαθήστε να κάνετε πέντε σετ των 10 επαναλήψεων την ημέρα ενώ εκτελείτε εργασίες ρουτίνας όπως η οδήγηση ή το καθιστικό στο γραφείο σας.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την τεχνική, μπορείτε να λάβετε καθοδήγηση από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει για φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους. Η φυσικοθεραπεία του πυελικού εδάφους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σεξουαλικών προβλημάτων βελτιώνοντας τον χρόνιο κολπικό ή πυελικό πόνο και την ακράτεια ούρων. Συνήθως απαιτούνται αρκετοί μήνες φυσικοθεραπείας πυελικού εδάφους για να επιτευχθούν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ