Άγχος Αυτοφροντίδα: Ηρεμιστικά βότανα που καταπραΰνουν το άγχος [vid]


Τα θεραπευτικά βότανα παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε μη παραδοσιακές μορφές ιατρικής. Με τουλάχιστον 5000 χρόνια ιστορικού χρήσης, έχουν αξιοποιηθεί από γιατρούς και θεραπευτές διαφόρων πολιτισμών διαχρονικά για να καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα και να προστατεύουν το σώμα από το στρες και το άγχος.

Hρεμιστικά βότανα που καταπραΰνουν το άγχος

Μπορείτε να συνδυάσετε τα παρακάτω βότανα με το τσάι σας όταν το άγχος κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και επίσης ως βοήθημα πριν την ώρα του ύπνου. Τα βότανα δεν υποκαθιστούν τα φάρμακα για το άγχος, ωστόσο, μπορούν να είναι ένα καλό συμπλήρωμα στη φαρμακευτική σας αγωγή. Για ήπια συμπτώματα άγχους, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν παρεμβαίνουν στη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των φαρμάκων σας και ότι είναι ασφαλή για σας.

  • Χαμομήλι

Το χαμομήλι (Matricaria recutita) είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά βότανα και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων όπως ο αλλεργικός πυρετός, οι φλεγμονές, οι μυϊκοί σπασμοί, οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, η αϋπνία, τα έλκη, οι πληγές, οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι ρευματικοί πόνοι και οι αιμορροΐδες. Θεωρείται ευρέως ως ήπιο ηρεμιστικό και επαγωγέας ύπνου, τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται στο φλαβονοειδές, την απιγενίνη που συνδέεται με τους υποδοχείς βενζοδιαζεπίνης στον εγκέφαλο. Τα εκχυλίσματα χαμομηλιού παρουσιάζουν υπνωτική δράση παρόμοια με τις βενζοδιαζεπίνες, όπως αποδεικνύεται σε μια μελέτη σε αρουραίους με διαταραγμένο ύπνο. Σε άλλη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, ασθενείς με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) που έλαβαν συμπληρώματα χαμομηλιού για οκτώ εβδομάδες είχαν σημαντική μείωση στα συμπτώματα άγχους σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

  • Λεβάντα

Η λεβάντα (Lavandula angustifolia ή Lavandula officinalis), η οποία είναι γνωστή για το όμορφο άρωμά της, έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για μια σειρά από παθήσεις από την αϋπνία και την κούραση μέχρι την κατάθλιψη και το άγχος. Το όνομα λεβάντα προέρχεται από τη λατινική ρίζα lavare, που σημαίνει «πλένω», ονομασία που πιθανώς οφείλεται στη δημοφιλή χρήση του βοτάνου στα λουτρά – ως συστατικό σε σαπούνια και σαμπουάν – για να βοηθήσει στον καθαρισμό του σώματος και του πνεύματος. Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη του 2010, η λεβάντα αποδείχθηκε ότι μειώνει αποτελεσματικά τα συμπτώματα άγχους σε άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD). Σε μια άλλη μελέτη, η χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας βοήθησε στη μείωση του άγχους κατά τη διενέργεια εξετάσεων στους πτυχιούχους φοιτητές νοσηλευτικής.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ