Κορονοϊός: Η πανδημία πιέζει ξανά το ΕΣΥ – Κατηγορηματικό «όχι» της κυβέρνησης σε νέο lockdown


Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δεν υπάρχει στο τραπέζι ενδεχόμενο νέου lockdown, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων και την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ.

Το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ στο μέτωπο της πανδημίας έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρχές, με το σύστημα υγείας να δέχεται ασφυκτική πίεση, ενώ από την κυβέρνηση αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο νέου lockdown. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 7.335 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 65, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 477.

Πλέον η πληρότητα στις κλίνες COVID της επικράτειας φτάνει το 56,3% και στις ΜΕΘ COVID το 88,9%. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια) χθες το πρωί νοσηλεύονταν 1.008 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 159 σε κλίνες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κατά τη χθεσινή εφημερία του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εισήχθησαν για νοσηλεία 60 επιβεβαιωμένα και 20 ύποπτα κρούσματα COVID-19. Το νοσοκομείο νοσηλεύει περισσότερους από 150 ασθενείς με κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και τρεις έγκυες. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι 15 κλίνες ΜΕΘ COVID ήταν χθες το μεσημέρι γεμάτες, ενώ τέσσερις ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στα χειρουργεία προσωρινά, έως ότου βρεθούν κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όλες οι κλίνες ΜΕΘ COVID στην Κεντρική Μακεδονία είναι πλήρεις, μεταξύ των οποίων και οι 15 στο ΑΧΕΠΑ, οι 25 στο Παπαγεωργίου και οι 30 στο Παπανικολάου.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων κάνουν λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση παροχής φροντίδας στην Αττική από non COVID περιστατικά, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων.

Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τόνιζε ότι έως εκείνη την ώρα το Αττικόν είχε ήδη αναπτύξει 82 ράντζα, ενώ υπήρχαν ακόμα ουρές ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που περίμεναν να εξετασθούν. Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, περιέγραψε μία εξαιρετικά δύσκολη εφημερία για το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, με ράντζα ακόμα και στην οφθαλμολογική κλινική, τονίζοντας ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Σύμφωνα με τη διοίκηση του Γ. Γεννηματάς, το σύνολο των περιστατικών παρουσιάζει σταθερότητα τις τελευταίες δύο εφημερίες (περίπου 200 εισαγωγές ασθενών εκ των οποίων 180 non COVID περιστατικών και οι υπόλοιπες COVID), ενώ κατά την προχθεσινή εφημερία αναπτύχθηκαν 24 επικουρικές κλίνες (ράντζα) οι οποίες αναμενόταν να προωθηθούν σταδιακά σε θαλάμους νοσηλείας.

Καπραβέλος: Αν δεν εμβολιαστούμε θα φτάσουμε να έχουμε ασθενείς στο πάρκινγκ

Μία δραματική εικόνα στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, περιέγραψε ο διευθυντής ΜΕΘ Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι ‘’κλειστον’’ λόγω πληρότητας».

«105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε», τόνισε ο κ. Καπραβέλος το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ. Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν. Εξέφρασε την ανησυχία του πως θα φτάσουν στο σημείο να νοσηλεύουν ασθενείς στο πάρκινγκ όπως στη Ρουμανία. «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης σε φορείς εστίασης – λιανεμπορίου: «Δεν θα ξανακλείσουμε»

Σύσκεψη με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης με αντικείμενο την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είχε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θέλω καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την υπευθυνότητα που ήδη δείχνει η εστίαση και το εμπόριο στην εφαρμογή των νέων μέτρων.Θα ξαναπώ ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν. Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε», τόνισε στην έναρξη της σύσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα έλεγα ότι από ένα σημείο και πέρα γινόμαστε εμείς οι ίδιοι οι αστυνόμοι της υγείας μας κι εσείς οι προστάτες της υγείας των υπαλλήλων και των πελατών σας. Παράλληλα πιστεύω ότι έτσι υπερασπίζεστε και τη φήμη των επιχειρήσεων σας, γιατί θα ήταν ολέθριο από μία αμέλεια να στιγματιστούν ως εστίες μετάδοσης του κορονοϊού. Σε καμία περίπτωση μία μικρή αναστάτωση που δέχομαι ότι υπάρχει στη δουλειά σας δεν μπορεί να συγκριθεί με το όφελος που προσφέρει στην αγορά και στη χώρα η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί και με την απόφασή μας να παραμείνουμε ανοιχτοί και να μείνουν ανοιχτές οι οικονομικές δραστηριότητες όλο αυτό το διάστημα με τους κανόνες που έχουμε θεσπίσει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι έμποροι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης και κυβέρνηση είναι συνεργάτες, αφού ο στόχος είναι κοινός και η αντιμετώπιση της πανδημίας συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων. Οι παράγοντες της αγοράς τόνισαν ότι στόχος είναι να μείνουν συνεχώς τα μαζαγιά ανοιχτά ενω ο Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και στη διάρκεια της σύσκεψης, προκειμένου οι επαγγελματίες να κάνουν τον προγραμματισμό τους, ότι «δεν θα κλείσουμε». Σημειώθηκε, επίσης, η συνεισφορά των επαγγελματιών στους ελέγχους κι ότι η πρώτη εφαρμογή των μέτρων έγινε χωρίς εντάσεις. Από την πλευρά των εκπροσώπων των φορέων τέθηκαν, επίσης, επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους.

Οικονόμου: Το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει «κόκκινη» γραμμή ως προς την πορεία της πανδημίας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε ότι το lockdown δεν βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης. «Βούλησή μας είναι η κοινωνία, η οικονομία, η χώρα, να μην ξανακλείσουν», επανέλαβε.

«Όσοι φαντασιώνονται μία κοινωνία περίκλειστη προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην πατρίδα και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων από τη στιγμή μάλιστα που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και έχουμε και αξιοσημείωτες ιατρικές δυνατότητες πλέον» επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Κυβερνητικός παράγοντας στο Newsbomb.gr: Όχι σε lockdown, στήριξη ΕΣΥ

«Η χώρα και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν», υπογράμμισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στο Newsbomb.gr, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως στην παρούσα φάση η στρατηγική επικεντρώνεται στη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως είπε, η πίεση στα νοσοκομεία θα ενταθεί γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που περιλαμβάνει αφενός τη συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών και αφετέρου την επίταξη ιδιωτών γιατρών. Ερωτώμενος αν υπάρχει σκέψη για περιοριστικά μέτρα ή τοπικά lockdown, ο κυβερνητικός αξιωματούχους απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείονται πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, οι οποίες, όμως δεν θα περιορίζουν στο ελάχιστο τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. Επίσης άφησε ανοιχτό παράθυρο στα σούπερ μάρκετ να περιοριστεί ο αριθμός των καταναλωτών που εισέρχονται στο εσωτερικό αναλόγως της χωρητικότητας του καταστήματος. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, καθώς εκτιμάται πως η συμμόρφωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση στο ποσοστό του εμβολιασμού τις τελευταίες ημέρες. Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για να πειστούν οι επιφυλακτικοί και να σπεύσουν να εμβολιαστούν, εν θα δοθεί έμφαση και στην πραγματοποίηση της τρίτης δόσης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ