Τρίτη δόση εμβολίου: Επίσπευση των ραντεβού πριν το εξάμηνο – Οι εισήγησεις των ειδικών


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία χορήγησης της 3ης δόσης εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Πρόσβαση στη 3η δόση έχουν οι πολίτες οι οποίοι ολοκλήρωσαν των εμβολιασμό τους πριν έξι μήνες με mRNA εμβόλια είτε με AstraZeneca. Για όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό Johnson&Johnson, η πλαρφόρμα για την επαναληπτική δόση ανοίγει δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, με στόχο να ενισχυθεί το τείχος ανοσίας, οι ειδικοί επεξεργάζονται σχέδιο επίσπευσης της 3ης δόσης. Ιδίως για τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους, ενόψει και του δύσκολου χειμώνα. Ο σχεδιασμός προβλέπει αλλαγή στον περιορισμό των 6 μηνών, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η χημική ανοσία μειώνεται με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια, και όχι μόνο με αυτό του κορονοϊού. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη. Ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο. Αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στην ενίσχυση αυτής της ανοσίας και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, που είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

Αναφορικά με τα τεστ αντισωμάτων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής ανέφερε:

«Πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους, διότι ο τίτλος των αντισωμάτων που προσδιορίζουν είναι ικανοποιητικός. Ωστόσο, η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία».

Όπως είπε, «τα προστατευτικά επίπεδα, δηλαδή από ποιο επίπεδο και πάνω είμαστε προστατευμένοι, δεν είναι ακόμα γνωστό. Δεν είναι προτυποποιημένα αυτά τα τεστ και πολλές φορές παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους. Διότι νομίζουν ότι έχουν αντισώματα αλλά αυτά τα αντισώματα δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ