Καθιστική ζωή αυτοφροντίδα: Σπάστε τον φαύλο κύκλο της έλλειψης κίνησης


Καθώς οι άνθρωποι συμμορφώνονταν με τις εντολές παραμονής στο σπίτι ή απομονώνονταν κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας COVID-19, οι καθημερινές μετακινήσεις μετατράπηκαν σε εναλλαγή μεταξύ της κρεβατοκάμαρας και του καθιστικού. Εν ολίγοις, πολλοί άνθρωποι έγιναν ξαφνικά πιο χαλαροί κατά την έναρξη της πανδημίας. Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο καθισμένοι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020 ήταν πιθανό να έχουν υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Μια πιο προσεκτική διερεύνηση αυτής της συσχέτισης θα μπορούσε να παίξει ρόλο βοηθώντας τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Καθιστική ζωή: Ο ύπουλος εχθρός

“Το να κάθεστε είναι μια ύπουλη συμπεριφορά”, είπε ο Jacob Meyer, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Iowa State University και κύριος συγγραφέας της εργασίας. “Είναι κάτι που κάνουμε συνέχεια χωρίς να το σκεφτόμαστε”. Ως διευθυντής του Εργαστηρίου Ευεξίας και Άσκησης στο ISU, ο Meyer και η ομάδα του εξετάζουν πώς η σωματική δραστηριότητα και η καθιστική συμπεριφορά σχετίζονται με την ψυχική υγεία και πώς οι αλλαγές σε αυτές επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο. “Τον Μάρτιο του 2020, ξέραμε ότι ο COVID επρόκειτο να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας και τι μπορούσαμε να κάνουμε με πολλούς παράξενους, funky τρόπους που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε”, είπε ο Meyer.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ο Meyer και μια ομάδα ερευνητών έλαβαν απαντήσεις στην έρευνα από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες στη μελέτη και από τις 50 πολιτείες και την Κολομβία. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους πόσο χρόνο αφιέρωσαν κάνοντας δραστηριότητες, όπως να κάθονται, να κοιτάζουν οθόνες και να ασκούνται, και πώς αυτές οι συμπεριφορές σε σύγκριση με τους χρόνους πριν από την πανδημία. Χρησιμοποιώντας τυπικές κλινικές κλίμακες, υπέδειξαν επίσης αλλαγές στην ψυχική τους ευεξία:

  • κατάθλιψη
  • άγχος
  • αίσθημα στρες
  • μοναξιά

“Γνωρίζουμε πότε αλλάζει η σωματική δραστηριότητα και ο χρόνος οθόνης των ανθρώπων, αυτό σχετίζεται με την ψυχική τους υγεία γενικά, αλλά δεν έχουμε δει πραγματικά μεγάλα δεδομένα πληθυσμού όπως αυτό ως απάντηση σε μια απότομη αλλαγή στο παρελθόν”, είπε ο Meyer. Τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη φυσική δραστηριότητα των ΗΠΑ (δηλαδή, 2,5-5 ώρες μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα) πριν από την πανδημία, μείωσαν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά 32%, κατά μέσο όρο, λίγο μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τον COVID-19 τέθηκε σε ισχύ. Οι ίδιοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο κατάθλιψη, άγχος και μοναξιά.

Δημοσίευση ευρημάτων

Ο Meyer και οι συνεργάτες του ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο International Journal of Environmental Research and Public Health πέρυσι. Η τελευταία εργασία του Meyer στο Frontiers in Psychiatry λειτούργησε ως συνέχεια για να διαπιστωθεί εάν οι συμπεριφορές και η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν την ίδια έρευνα κάθε εβδομάδα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. “Στη δεύτερη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι είδαν την ψυχική τους υγεία να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των οκτώ εβδομάδων. Οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν στη ζωή στην πανδημία. Αλλά για τους ανθρώπους των οποίων οι χρόνοι καθίσματος παρέμειναν υψηλοί, τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους, κατά μέσο όρο, δεν ανέρρωσαν με τον ίδιο τρόπο όπως όλων των άλλων”.

Συμπεράσματα από την μελέτη

Ο Meyer τόνισε ότι το να βρεις μια «συσχέτιση» μεταξύ του καθίσματος και της ψυχικής υγείας δεν είναι το ίδιο με το να πεις ότι το να κάθεσαι περισσότερο προκαλεί κατάθλιψη. Είπε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι που ήταν πιο καταθλιπτικοί να κάθονταν περισσότερο ή οι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερο να έγιναν πιο καταθλιπτικοί. Ή θα μπορούσε να υπήρχε κάποιος άλλος παράγοντας που οι ερευνητές δεν εντόπισαν. Ακόμη και λίγη κίνηση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Συνεπώς, όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να την ενσωματώσουν στην ημέρα τους.

Ο Meyer συνέστησε στους ανθρώπους να κάνουν διαλείμματα όταν κάθονται για μεγάλες χρονικές περιόδους:

  • Κάντε μια σύντομη βόλτα πριν και μετά την κλήση Zoom ακόμη και μέσα στο δωμάτιο
  • Οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι μπορούν να δοκιμάσουν να περπατήσουν γύρω από το τετράγωνο πριν και μετά την εργάσιμη ημέρα για να μιμηθούν τις μετακινήσεις τους πριν από την πανδημία
  • Αν μένετε σε διαμέρισμα, ανεβείτε και κατεβείτε με τις σκάλες ανά 1-2 ώρες
  • Όταν πλένετε τα πιάτα, προσπαθήστε να κινείστε λίγο ή και να κάνετε βαθιά καθίσματα
  • Κάντε stretching στο γραφείο και βάλτε υπενθύμιση κάθε 1-2 ώρες
  • Όποτε μπορείτε, σηκωθείτε έστω και για 1 λεπτό

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ