Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη -Μ. Καραγεώργου : Μοναδική εκδήλωση της Novo Nordisk για τα 100 χρόνια ινσουλίνης στο Ναύπλιο


Μία μοναδική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η Novo Nordisk Hellas για τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων στο Ναύπλιο την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, όπως αποκάλυψε η κυρία Μαίρη Καραγεώργου-Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της  Novo Nordisk για την Ελλάδα και την Κύπρο μιλώντας στο healthweb.gr και την εκπομπή OPINION HEALTH με την Νικολέτα Ντάμπου στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιεί για το Σακχαρώδη Διαβήτη για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 15 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα ολοκληρωθεί.   Παράλληλα , η  Novo Nordisk δεσμεύεται ότι θα εγγυηθεί την ανώτατη τιμή ινσουλίνης στα 3$ ανά φιαλίδιο για να έχουν πρόσβαση και οι ασθενείς στα φτωχότερα μέρη του κόσμου , για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Το 2021 σηματοδοτεί την 100η επέτειο από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, μία θεραπεία όπου ήταν σωτήρια για τους ασθενείς γιατί πριν από αυτή η ζωή τους ήταν σύντομη. Εσείς στη Novo Nordisk Hellas πως θα γιορτάσετε το ορόσημο αυτό;

Καταρχάς να πούμε ότι για 100 περίπου χρόνια μεταφράζουμε τις ιατρικές ανικανοποίητες ανάγκες των ατόμων που ζουν με κάποια χρόνια πάθηση σε καινοτόμα φάρμακα και συστήματα χορήγησης όπως είναι τα στυλό της ινσουλίνης. Σήμερα, οι θεραπευτικές αγωγές της Novo Nordisk ωφελούν εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα. Πράγματι όπως το λέτε πριν την ανακάλυψη της ινσουλίνης οι ζωές των ατόμων ήταν αρκετά σύντομες. Αισθανόμαστε λοιπόν ιδιαίτερη χαρά που προσφέρουμε περισσότερη αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς εδώ και 100 χρόνια. Η  επέτειος λοιπόν χρήζει ιδιαίτερου εορτασμού θα λέγαμε, ειδικά στη χώρα μας, φέτος, καθώς το 2021 τη χρονιά που διανύουμε, γιορτάζουμε δύο επαναστάσεις που άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας αλλά και της ιατρικής και γενικά όλης της κοινωνίας. Το 2021 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης και ταυτόχρονα το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Έτσι λοιπόν διοργανώνουμε μία μοναδική εκδήλωση, και είστε οι πρώτοι που το μαθαίνετε, που θα διεξαχθεί στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων στο Ναύπλιο, την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, μεταξύ 3 και 5, έχοντας την υποστήριξη, την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων, την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University και υπό την αιγίδα του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού.

Εξαιρετικά τα νέα που μας είπατε.Η Novo Nordisk Hellas δημιούργησε  ένα αφιερωματικό  βίντεο  για τα 100 χρόνια από την ανακάλυψη  της ινσουλίνης . Πάμε να το δούμε :

Κυρία Καραγεώργου εξαιρετικό το βίντεο, είδαμε ένα μέρος, οι τηλεθεατές μας θα έχουν την ευκαιρία να δουν και το υπόλοιπο στο healthweb και όντως η καινοτομία έχει αλλάξει την ζωή των ασθενών με διαβήτη και όχι μόνο. Ποια είναι η δέσμευση της Novo Nordisk για την ανάπτυξη της ινσουλίνης και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτή.

Βασισμένοι σε σχεδόν, μάλλον σε 100 όχι σχεδόν 100 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα και ανάπτυξη εστιάζουμε στην έρευνα για την μείωση του αριθμού ενέσεων ινσουλίνης που χρειάζονται για τη διατήρηση του καλού γλυκαιμικού ελέγχου αλλά και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμικών επεισοδίων. Η αγωγή με ινσουλίνη έχει ως στόχο να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο στη φυσική απόκλιση ινσουλίνης των ατόμων χωρίς σακχαρώδη διαβήτη. Η θεραπεία με ινσουλίνη έχει εξελιχθεί σημαντικά και με κάθε πρόοδο ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά στη φυσική απόκριση ινσουλίνης. Το πιο σημαντικό όμως επίτευγμα ωστόσο είναι ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν βοηθήσει τα άτομα που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, κυρίως τύπου 1 να ξεπεράσουν κάποια προβλήματα που αφορούν στη διαχείριση της νόσου τους. Τώρα, όσον αφορά στην πρόσβαση στην ινσουλίνη, ο στόχος μας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες που έχουμε στη διάθεσή μας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη. Η εταιρεία μας παρέχει προγράμματα παγκοσμίως που βοηθούν κυρίως τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Σε περίπου 200 κλινικές που έχουμε ιδρύσει σε 14 χώρες χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, το πρόγραμμα Changing Diabetes για παιδιά διασφαλίζει φροντίδα, προμήθειες και την απαραίτητη θεραπεία, ινσουλίνης κυρίως, για 26.000 παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Ο επόμενος στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η επέκταση αυτού του προγράμματος ώστε να προσφέρονται οι υπηρεσίες σε πάνω από 100.000 παιδιά μέχρι το 2030.

  • Επίσης, έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ινσουλίνη χαμηλού κόστους, ανθρώπινη ινσουλίνη χαμηλού κόστους. Το 2001, είκοσι χρόνια πριν, εγκαινιάσαμε μια καινοτόμα πολιτική για να μειώσουμε το κόστος ανθρώπινης ινσουλίνης για τους οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς. Σήμερα η πολιτική μας αυτή καλύπτει ένα σύνολο 76 χωρών στον κόσμο το οποίο αντιστοιχεί στο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού με σακχαρώδη διαβήτη. Η δέσμευσή μας έχει χτιστεί πάνω στις ακόλουθες αρχές: Πρώτον, να συνεχίσουμε να είμαστε ο πρωτοπόρος προμηθευτής ανθρώπινης ινσουλίνης, χαμηλού κόστους παγκοσμίως. Θα εγγυηθούμε για την παροχή ανθρώπινης ινσουλίνης χαμηλού κόστους στα φτωχότερα μέρη του κόσμου για τα επόμενα πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, όπως αυτές ορίζονται από τον ΟΗΕ, άλλων χωρών χαμηλού εισοδήματος όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα και σε χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπου οι μεγάλοι πληθυσμοί χαμηλού εισοδήματος υποφέρουν πραγματικά από έλλειψη ικανοποιητικής ιατρικής ανάγκης. Θα εγγυηθούμε, και είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα πω, την ανώτατη τιμή ανθρώπινης ινσουλίνης στα 3 αμερικανικά δολάρια ανά φιαλίδιο. Και τέλος, δεσμευόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στη διανομή ινσουλίνης, οι οποίες συχνά αποτρέπουν την ινσουλίνη χαμηλού κόστους να φτάσει στα πραγματικά ευάλωτα άτομα.

Πραγματικά, όλη αυτή η προσπάθειά σας για να καλύπτετε όσο περισσότερους ασθενείς και σε πολλές χώρες είναι εντυπωσιακή. Πως βλέπετε το μέλλον της ινσουλίνης;

Κοιτάξτε, ο απώτερος στόχος της Novo Nordisk θα έλεγα είναι η θεραπεία, του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1  και όχι απλά η αντιμετώπισή. Δεν είναι βέβαια εύκολο. Ωστόσο, ενισχύουμε την έρευνα στην αναγεννητική ιατρική, όπως τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα η οποία ενδεχομένως να αποτελεί και θεραπευτική επιλογή για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στο μέλλον. Αναζητώντας λοιπόν τα επόμενα βήματα τι θα έλεγα; Θα έλεγα ότι η αγωγή με ινσουλίνη πρέπει να είναι όσο πιο απλοποιημένη γίνεται. Και αυτή πάντα ήταν ανέκαθεν η φιλοσοφία μας, από τη βελτιστοποίηση των αγωγών μέχρι τις ψηφιακές λύσεις, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και να ικανοποιήσουμε τις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά διεξάγουμε έρευνα στα εξής πεδία: ινσουλίνες αποκρινόμενες στη γλυκόζη, ανάλογα δηλαδή τις ανάγκες του οργανισμού, συσκευές συνδεόμενες με τη χορήγηση ινσουλίνης και τέλος θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

 Σήμερα ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μία παγκόσμια επιδημία και παρατηρούμε ότι αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά των ανθρώπων που νοσούν από διαβήτη και  συνοδεύεται  με  παχυσαρκία. Έχει  φτάσει περίπου σε ένα ποσοστό 80%. Έχετε κάποια περισσότερα δεδομένα για το συσχετισμό του διαβήτη με την παχυσαρκία;

Υπάρχουν δεδομένα. Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 συσχετίζεται πραγματικά με την παχυσαρκία, καθώς η παχυσαρκία επιδρά σε μηχανισμούς όπως είναι η αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, που τελικά μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία του οργανισμού να καλύψει τις ανάγκες της ινσουλίνης και τελικά κατά συνέπεια σε εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη σε άτομα που έχουν όμως μία σχετική προδιάθεση. Ταυτόχρονα, η συνύπαρξη παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αυξάνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σύγκριση με την κάθε νόσο μεμονωμένα. Και τέλος, η αύξηση θα έλεγα των ποσοστών του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως συνδέεται συχνά με την αύξηση περιστατικών παχυσαρκίας.

Στη Novo Nordisk Ελλάς έχετε δημιουργήσει μία ταινία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ανθρώπων που ζουν με την παχυσαρκία. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό, τι μηνύματα περνάει η ταινία αυτή και μετά θα πάμε να τη δούμε.

Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι στη Novo Nordisk Ελλάς για την ανάπτυξη αυτής της καμπάνιας ευαισθητοποίησης ενάντια στην παχυσαρκία, με σκοπό να ενεργοποιήσουμε όλους όσοι πάσχουν και δίνουν καθημερινά τη μάχη τους με τη νόσο αυτή. Η παχυσαρκία είναι μία σοβαρή χρόνια νόσος που χτυπά 2,8 εκατομμύρια ενήλικες στην Ελλάδα, είναι μία σιωπηλή μάχη που δίνεται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία καθημερινά ότι δεν πρέπει να παλεύουν μόνοι τους και μπορούν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση και όχι μόνο τον γιατρό τους και τον διαιτολόγο τους, για κάποια υγιεινή διατροφή. Είναι ώρα λοιπόν να αλλάξουμε το αφήγημα της παχυσαρκίας και εσείς κυρία Ντάμπου ως μαχητής της δημοσιογραφίας θεωρώ ότι μπορείτε να βοηθήσετε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.

Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και επειδή έχουμε δει αρκετές φορές την ταινία αυτή πιστεύω ότι δείχνει και το ότι πρέπει να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος με τα περισσότερα κιλά να ζητήσει βοήθεια από τον γιατρό του. Κυρία Καραγεώργου πάμε να δούμε το βίντεο;

Πάμε!

Ταινία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο της Παχυσαρκίας της Novo Nordisk Hellas

 Υπέροχο το βίντεο . Και μια που μιλάμε για παχυσαρκία, εσείς στη Novo Nordisk έχετε αναπτύξει κάποια νέα θεραπεία ώστε να βοηθήσετε τους ανθρώπους, τους υπέρβαρους;

Να σας πω. Εμείς δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη θεραπευτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερο το σημαντικό ρόλο που φαίνεται να έχει η φαρμακευτική προσέγγιση στην επίτευξη της απώλειας βάρους. Για παράδειγμα, μετά από ένα γεύμα η φαρμακευτική αντιμετώπιση μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα της πείνας των ατόμων με παχυσαρκία. Για πολλά χρόνια το επιστημονικό μας προσωπικό μελετάει φαρμακευτικές αγωγές για την παχυσαρκία και κυρίως πως αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της όρεξης ή της αύξησης κατανάλωσης ενέργειας. Θα συνεχίσουμε αυτή τη μελέτη για το πως οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να βοηθήσουν μακροχρόνια στην απώλεια βάρους αυτών των ατόμων. Επί του παρόντος διεξάγουμε έρευνα σε δύο πεδία. Στη 20% μείωση του σωματικού βάρους και καρδιαγγειακό όφελος από τις φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να υπάρχει.

Άρα θα βοηθηθούν σε ένα μεγάλο βαθμό οι ασθενείς;

 Ναι, ευελπιστούμε και αυτός είναι ο σκοπός μας.

Ας μάθουμε τώρα κάποια νέα επενδυτικά που αφορά στη Novo Nordisk S.A. Η Novo Nordisk έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σε κάποιες κοινές επενδύσεις με σκοπό την περαιτέρω αντιμετώπιση του διαβήτη αλλά και την πρόληψη των χρόνιων ασθενειών. Μιλήστε μας για αυτό.

Πράγματι, φέτος, μέσα στο 2021, η Novo Nordisk και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακοίνωσαν μία σημαντική επένδυση ύψους περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ για την ίδρυση ενός δικτύου υποστήριξης της Novo Nordisk με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Το δίκτυο αυτό θα επικεντρωθεί σε νέες καινοτόμες μεθόδους ώστε να υποστηρίξει τη δημιουργία προγραμμάτων για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στα αστικά κυρίως κέντρα και θα βασιστεί στην κορυφαία, τεχνογνωσία θα λέγαμε, που έχει το Πανεπιστήμιο του Τορόντο που έχει στον τομέα των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για να επηρεάσει τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στην μάστιγα του αιώνα που είναι ο σακχαρώδης διαβήτης αλλά και άλλες χρόνιες παθήσεις. Γιατί αυτή η συνεργασία; Θα ήθελα λίγο να κάνουμε και μία ιστορική αναδρομή. Το 1921, 100 χρόνια πριν, μία ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου του Τορόντο τι έκαναν; Ανακάλυψαν την ινσουλίνη. Οι προκάτοχοι λοιπόν της Novo, το Novo Insulin Laboratory και το Novo Therapeutic Laboratory ήταν οι πρώτες εταιρείες που παρήγαγαν ινσουλίνη σε ευρεία κλίμακα, φέρνοντας αυτή τη σωτήρια θεραπεία από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο στην Ευρώπη και φυσικά σε όλο τον κόσμο. Τώρα, λοιπόν, 100 χρόνια μετά θα ξανασυνεργαστούν αυτοί οι δύο κολοσσοί, δηλαδή η Novo Nordisk και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, με σκοπό να βελτιώσουν την ζωή των ατόμων που ζουν με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και με τη φιλοδοξία να αποτρέψουν την εξάπλωσή του, γιατί βλέπουμε ότι είναι μάστιγα ο διαβήτης.

Άρα ξεκινάει ένα ακόμη σημαντικό νέο βήμα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και των υπόλοιπων χρόνιων ασθενειών. Πολύ σημαντικό. Βεβαίως, η Novo Nordisk έχει και πολύ μεγάλη κοινωνική προσφορά. Πείτε μας ποιες είναι οι τελευταίες δράσεις σας προσφοράς προς τους ασθενείς και το ευρύτερο κοινό.

Η ενεργή κοινωνική υπευθυνότητα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Novo Nordisk Ελλάς, επενδύουμε διαρκώς στην κοινωνία, δημιουργώντας προγράμματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης για το γενικό πληθυσμό της χώρας σχετικά με τα νοσήματα στα οποία δραστηριοποιούμαστε όπως είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η αιμορροφιλία, οι αναπτυξιακές διαταραχές και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αναπτύσσουμε προγράμματα υποστήριξης ασθενών, για όλες τις κατηγορίες που ανέφερα, υποστηρίζουμε ενεργά και συνεχώς τις δράσεις των ομοσπονδιών, ενώσεων και συλλόγων ασθενών και παράλληλα συνεργαζόμαστε και με επαγγελματίες υγείας, μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και άλλους εταίρους ώστε να βελτιώσουμε την πρόληψη, να προάγουμε την έγκαιρη διάγνωση αλλά και να διευρύνουμε την πρόσβαση στην περίθαλψη.

Run to Change Diabetes

Πιο συγκεκριμένα, από το 2009 υλοποιούμε ένα πρόγραμμα, που το αγαπώ πολύ, είναι το “Run to Change Diabetes” με πάνω από 8.000 συμμετοχές σε όλη την Ελλάδα έως σήμερα, προάγοντας τη σημασία της άσκησης στην καλή ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαστε η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις παραγωγικές μονάδες παγκοσμίως. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι αλλά και εμπνευσμένοι να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Με τη στρατηγική μας Circular for Zero από πέρυσι, το 2020, ξεκινάμε ένα ταξίδι για την επίτευξη μηδενικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σε όλες τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Μέσω του προγράμματος αυτού θα συνεργαστούμε με προμηθευτές που κάνουν ανάλογες δράσεις για τη μείωση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα μας, την εκμηδένιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από όλες τις λειτουργίες και τα μέσα μεταφοράς μας και την επίλυση του ζητήματος με τα απόβλητα του τέλους ζωής των προϊόντων μας ώστε να εξαλείψουμε όσο μπορούμε τα απόβλητα.

Συγχαρητήρια για αυτές τις πολύ σημαντικές δράσεις υπέρ των ανθρώπων, των ασθενών αλλά και του περιβάλλοντος. Κλείνοντας ας πάμε να δούμε την πρόσβαση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη στην ινσουλίνη στην Ελλάδα. Τι γίνεται εκεί; Έχουμε προβλήματα; Είναι όλα εντάξει;

Σαφώς στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλή θέση, σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά στην πρόσβαση σε σχέση με άλλες χώρες. Δεν θα ήθελα να συγκριθούμε με λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Από μεριάς του υποκαταστήματος αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βοηθούμε στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις καλύτερες θεραπείες, μέσα από προγράμματα υποστήριξης ασθενών αλλά και μέσα από συνέργειες με συλλόγους ασθενών, ιατρικών εταιρειών και κρατικών φορέων. Παρ’ όλα αυτά η κρατική πρωτοβουλία δεν φτάνει, όπως καταλαβαίνετε, η διασφάλιση της προσιτής, ισότιμης και έγκαιρης πρόσβασης νέων καινοτόμων θεραπειών στην ελληνική αγορά θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της Πολιτείας, μέσω μιας αποτελεσματικής, δυναμικής και συνεχούς διαδικασίας αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας. Η αναδιοργάνωση αυτής της διαδικασίας αξιολόγησης των φαρμάκων και της διαπραγμάτευσης είναι απαραίτητη ώστε να μην υπάρχει επιπλέον καθυστέρηση στην εισαγωγή των νέων καινοτόμων θεραπειών στην ελληνική αγορά.

Και είναι ένα θέμα υπαρκτό και για το διαβήτη και για άλλες παθήσεις, υπάρχει  καθυστέρηση τόσο στην αξιολόγηση όσο και στην διαπραγμάτευση  νέων καινοτόμων θεραπειών .

Σχεδόν δύο χρόνια.

Ακριβώς, άρα στην εισαγωγή των νέων καινοτόμων θεραπειών είτε είναι φαρμάκων είτε είναι ιατροτεχνολογικά και αυτό δυστυχώς είναι εις βάρος των ασθενών. Ελπίζουμε να το ξεπεράσουμε .

Νομίζω η Πολιτεία κάνει σημαντικά βήματα και πιστεύουμε ότι θα πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κυρία Καραγεώργου θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας στο Opinion Health, για αυτή τη σημαντική συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι πολλές επιτυχίες να έχετε.

 

Το αφιέρωμα του www.healthweb.gr στον Σακχαρώδη Διαβήτη θα ολοκληρωθεί με την επόμενη και τελευταία συνέντευξη στην οποία θα συνομιλήσουμε με την κυρία Μαρία Πανουσοπούλου -Προϊσταμένη του τμήματος σχεδιασμού παροχής, τιμολόγησης-κοστολόγησης ιατροτεχνολογικού, υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  και  θα προβληθεί 14 Νοέμβριου 2021 την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ