Γέλιο υγεία: 6 συμβουλές για να φέρετε περισσότερο γέλιο στη ζωή σας


Για να φέρετε το γέλιο στη ζωή σας, δεν χρειάζεται καν να γελάτε δυνατά. Το να βρείτε κάτι αστείο ή διασκεδαστικό μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη. Το χιούμορ σάς επιτρέπει να βλέπετε τα πράγματα με έναν νέο και απροσδόκητο τρόπο. Δεν έχει να κάνει με το να κάνουμε τα δύσκολα πράγματα αστεία ή να αγνοούμε τον πόνο και την ταλαιπωρία, αλλά να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βλέπουμε επίσης την πιο ελαφριά πλευρά της ζωής πιο συχνά ως έναν τρόπο να απελευθερώσουμε την ένταση και να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Δεδομένης της χρονιάς που είχαμε, όλοι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε από περισσότερες στιγμές γέλιου αυτή την στιγμή, ειδικά καθώς περνάμε στην αβεβαιότητα του χειμώνα.

Tips για περισσότερο γέλιο στη ζωή σας

  1. Μην ανησυχείτε για το εάν είστε «αστείοι»: Δεν χρειάζεται να είστε κωμικός για να γελάτε περισσότερο. Το χιούμορ δεν είναι ταλέντο, είναι συνήθεια. Μην ανησυχείτε τόσο πολύ για το να είστε έξυπνοι ή αστείοι, αλλά αντίθετα να έχετε τη συνήθεια να βλέπετε το χιούμορ σε καθημερινές καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν χύσετε τον καφέ σας, γελάστε γι’ αυτό με όποιον είστε. Τα πάντα στη ζωή μπορεί να είναι δράμα, ταινία τρόμου ή κωμωδία. Πόσο συχνά το βλέπετε ως κωμωδία; Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε: Γελάστε, γελάστε, γελάστε. Αν βρείτε κάτι αστείο, μην συγκρατηθείτε και απλώς χαμογελάστε στον εαυτό σας. Αντιθέτως, γελάστε δυνατά με την ψυχή σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται ψεύτικο στην αρχή. Όμως μετά από λίγο, θα απελευθερωθείτε και θα γελάσετε φυσικά πιο συχνά και πιο δυνατά από πριν, λέει.
  2. Επιμεληθείτε την συλλογή κωμωδιών σας: Το “Doomscrolling” είναι ένα μοντέρνο όνομα για την τάση να καταναλώνουμε ατελείωτες αρνητικές ειδήσεις. Μπορεί να είναι μια συνήθεια που έχετε υιοθετήσει πρόσφατα, αλλά μπορείτε να αλλάξετε αυτήν τη συνήθεια. Αντίθετα, περιβάλετε τον εαυτό σας με πιο χιουμοριστικό περιεχόμενο. Πηγαίνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολουθείτε και κάνετε like όσο το δυνατόν περισσότερες σελίδες που σας κάνουν να γελάτε. Έτσι το χιούμορ θα εμφανίζεται πιο συχνά στις ροές σας.
  3. Κάντε ένα διάλειμμα για το γέλιο: Ρυθμίστε ένα ξυπνητήρι στο τηλέφωνό σας για ένα «διασκεδαστικό διάλειμμα». Ένα καλά προγραμματισμένο διάλειμμα 15 λεπτών για χιούμορ μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα, λέει. Ξεκινήστε με πέντε λεπτά. Παρακολουθήστε κάτι αστείο (όπως ένα βίντεο στο YouTube ή ένα γρήγορο κλιπ από κάτι από τη βραδινή τηλεόραση) και μετά βάλτε ένα δεύτερο ξυπνητήρι που σας παρακινεί να επιστρέψετε στη δουλειά.

  1. Δοκιμάστε την Άσκηση «3 Αστεία πράγματα»: Έχετε ακούσει για τη δύναμη ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης, στο οποίο γράφετε τρία (ή περισσότερα) καλά πράγματα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα. Ένα ημερολόγιο χιούμορ μπορεί να είναι εξίσου εντυπωσιακό. Μια μελέτη δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 2018 στο Frontiers in Psychology, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που στο τέλος της ημέρας σκέφτηκαν και έγραψαν τρία διασκεδαστικά πράγματα που συνέβησαν την ημέρα για μία εβδομάδα μείωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης και αύξησαν τη συνολική ευτυχία για έως έξι μήνες. Ένα ημερολόγιο χιούμορ σε εκπαιδεύει να βλέπεις χιούμορ σε πραγματικό χρόνο».
  2. Γέλιο για να μάθετε περισσότερα: Το χιούμορ μπορεί να ενισχύσει τη μάθηση χτίζοντας μια συναισθηματική σύνδεση που ενισχύει τη μνήμη και επομένως μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διατηρήσετε πληροφορίες. Η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, καταστρέφει την περιοχή του εγκεφάλου που παίζει ρόλο στη μάθηση και τη μνήμη (τον ιππόκαμπο). Αλλά το γέλιο βοηθά στην αποκατάσταση αυτής της βλάβης και διευκολύνει το σχηματισμό νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Άνοιξης του 2014 στο Advances in Mind-Body Medicine.
  3. Μην φοβάστε να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα: Το να γελάτε με τον εαυτό σας σε βοηθά να βάλετε τα λάθη σε μια προοπτική, να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και να ξεπεράσετε τις ατυχίες. Μάθετε στον εαυτό σας να το κάνει αυτό με το παιχνίδι «Τι έπρεπε να είχα πει». Όταν συμβαίνει κάτι που είναι ελαφρώς αγχωτικό και αντιδράς με το να είσαι σύντομος με κάποιον ή να είσαι αγχωμένος, σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να το χειριστείτε αυτό με περισσότερο χιούμορ ή ελαφρότητα. Αυτό εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας να βλέπει το χιούμορ σε δύσκολες καταστάσεις και σας διδάσκει να απαλλαγείτε από το άγχος σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ