Διακρίσεις ψυχική υγεία: Τα άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε νεαρή ηλικία αναπτύσσουν ψυχικά προβλήματα αργότερα


Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε νεαρή ηλικία είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους. Και οι κίνδυνοι μπορεί να είναι σωρευτικοί. Όσοι αντιμετώπισαν περισσότερα περιστατικά διακρίσεων είχαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η μελέτη του UCLA δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics την Κυριακή. Eξέτασε δεδομένα υγείας για 1.834 Αμερικανούς που ήταν μεταξύ 18 και 28 ετών όταν ξεκίνησε η μελέτη. Οι συγγραφείς είπαν ότι ήταν η πρώτη φορά που οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιπτώσεις των διακρίσεων στην ίδια ομάδα νέων κατά τη μετάβασή τους στην ενηλικίωση.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

«Με το 75% όλων των διαταραχών ψυχικής υγείας στη διάρκεια της ζωής να εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 24 ετών, η μετάβαση στην ενηλικίωση είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής και συμπεριφορικής υγείας». Αυτό δήλωσε η Yvonne Lei, φοιτήτρια ιατρικής στο David Geffen School of Medicine στο UCLA και της μελέτης. ο αντίστοιχος συγγραφέας, ανέφερε σε δελτίο τύπου. Τα δεδομένα προήλθαν από το Συμπλήρωμα Transition to Adulthood του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν της έρευνας Panel Study of Income Dynamics, στην οποία το 93% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι βίωσαν διακρίσεις. Περιλάμβανε διακρίσεις με βάση την ηλικία, τη φυσική εμφάνιση, το φύλο, τη φυλή και άλλους παράγοντες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του UCLA, οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν οποιαδήποτε διάκριση είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο κακής υγείας από εκείνους που δήλωσαν ότι δεν είχαν αντιμετωπίσει καμία.
Και οι νέοι που αντιμετώπιζαν συχνές διακρίσεις, οι οποίες ορίστηκαν ως τουλάχιστον μερικές φορές το μήνα, είδαν περίπου 25% άλμα στην πιθανότητα να διαγνωστούν με ψυχική ασθένεια σε σχέση με εκείνους που είχαν αντιμετωπίσει ελάχιστες ή καθόλου διακρίσεις. Είχαν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν έντονο ψυχολογικό στρες. Η μελέτη πρότεινε επίσης μια σύνδεση μεταξύ των επιπτώσεων των διακρίσεων στους νέους και των διαφορετικών επιπέδων περίθαλψης που λαμβάνουν στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

«Οι συσχετίσεις που βρήκαμε είναι πιθανόν επίσης συνυφασμένες με τις ανισότητες στις υπηρεσίες φροντίδας ψυχικής υγείας – συμπεριλαμβανομένων των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην περίθαλψη, της μεροληψίας των παρόχων και των διαρθρωτικών και θεσμικών διακρίσεων στην υγειονομική περίθαλψη – που οδηγούν σε ανισότητες στις διαγνώσεις, τη θεραπεία και τα αποτελέσματα», είπε ο Δρ Adam Schickedanz. επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Geffen και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ