Ζακ Κωστόπουλος: Στις 26 Νοεμβρίου η συνέχεια της δίκης – Η κατάθεση του ιατροδικαστή


Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του ο ιατροδικαστής επαναλάμβανε ότι ο Ζακ Κωστόοπουλος δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του

Στις 26 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καλογριά, η εξέταση του οποίου κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης κατά την εξέταση του μάρτυρα, επέμειναν πως ο μηχανισμός έντονου οργανικού στρες που αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση και προκάλεσε το ισχαιμικό επεισόδιο στο Ζακ Κωστόπουλο, αποτελεί πιθανολόγηση και όχι βεβαιότητα.

Σε ερώτηση που έγινε στον ιατροδικαστή σχετικά με το εάν ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου, μπορούσε να συνδέεται με το θάνατο του, ο μάρτυρας απάντησε: «Είναι σαν να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση».

Σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσής του ο ιατροδικαστής επαναλάμβανε ότι ο 33χρονος ακτιβιστής δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του, ενώ αναφερόμενος στην αιτία θανάτου, δηλαδή το ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από μηχανισμό στρες είπε: «Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Μάρτυρας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Επειδή η ιατρική είναι θετική επιστήμη, επιβαίνοντες μαθηματικά. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Το συμπέρασμα περί μηχανικού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;

Μάρτυρας: Δεν είναι πιθανολόγηση αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Η γνώση ήταν εκεί, δεν υπάρχει πιθανολόγηση. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.

Ωστόσο, ο ιατροδικαστής εξήγησε πως δεν μπορεί να κριθεί το «ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδοτηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος».

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κ. Καλόγρια, του επιδείχθηκε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στο κοσμηματοπωλείο. Όμως, όπως εξήγησε, δεν μπορεί να διατυπώσει άποψη σχετικά με το ποιο τραύμα προκάλεσε το ισχαιμικό επεισόδιο, λέγοντας ότι «όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ