Έλλειψη σύριγγες ΠΟΥ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τεράστια έλλειψη σε σύριγγες το 2022


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τρίτη ότι μπορεί να υπάρξει έλλειψη έως και δύο δισεκατομμυρίων σύριγγων το 2022. Αυτό το γεγονός απειλεί να παρεμποδίσει τις προσπάθειες εμβολιασμού παγκοσμίως, εάν η παραγωγή δεν βελτιωθεί. Οι ελλείψεις είναι το αποτέλεσμα που επέφεραν οι μαζικοί εμβολιασμοί για την Covid-19, με δισεκατομμύρια περισσότερες σύριγγες από το κανονικό να χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, μειώνοντας έντονα τις παγκόσμιες προμήθειες. Η Λίζα Χέντμαν, ανώτερη σύμβουλος του ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, δήλωσε ότι καθώς αυξάνεται η προσφορά των δόσεων εμβολίων Covid-19, η προμήθεια σε σύριγγες πρέπει να συμβαδίζει με τη ζήτηση.

Μεγάλη ανησυχία για ενδεχόμενη έλλειψη σε σύριγγες

«Εκφράζουμε την πραγματική ανησυχία ότι θα μπορούσαμε να έχουμε έλλειψη συρίγγων εμβολιασμού, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως η επιβράδυνση των προσπαθειών ανοσοποίησης. Ανάλογα με το πώς πάει η πρόσληψη του εμβολίου, θα μπορούσε να είναι ένα έλλειμμα από ένα δισεκατομμύριο έως δύο δισεκατομμύρια». Περισσότερες από 7,25 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των τακτικών εμβολιασμών που γίνονται ετησίως — και διπλάσιο από τον αριθμό των συριγγών που απαιτούνται. Η Χέντμαν είπε ότι ένα σοβαρό αποτέλεσμα μιας έλλειψης θα μπορούσε να είναι οι καθυστερήσεις στους συνήθεις εμβολιασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη δημόσια υγεία “για τα επόμενα χρόνια” εάν μια γενιά νέων χάσει τους κανονικούς παιδικούς εμβολιασμούς. Οι ελλείψεις θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην μη ασφαλή πρακτική της επαναχρησιμοποίησης συριγγών και βελόνων.

Η Χέντμαν είπε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στην προμήθεια σύριγγας θα μπορούσε να επιδεινωθεί μόνο από περιορισμούς στις εξαγωγές και προβλήματα μεταφοράς. Προέτρεψε τις χώρες να προγραμματίσουν τις ανάγκες σύριγγας πολύ εκ των προτέρων για να αποφευχθεί η συσσώρευση και οι καταστάσεις αγοράς πανικού. Τέλος η Χέντμαν ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος στο μηδέν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ