Η μαρτυρία της Grant Thornton, το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Στρατηγικής για το Ξέπλυμα Χρήματος


Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η μαρτυρία της Grant Thornton

Παράταση ενός μήνα ζήτησε και έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Grant Thornton προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο των πληροφοριακών συστημάτων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστήριου Αθηνών. Κανονικά η ελεγκτική εταιρεία έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο της και να υποβάλει τη σχετική έκθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 30 Οκτωβρίου. Ωστόσο στις 26 Οκτωβρίου ενημέρωσε πως για λόγους, που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα της θα χρειαστεί πρόσθετο χρόνο έως τις 30 Νοεμβρίου για να ολοκληρώσει τον έλεγχο. Αλλά γιατί άργησε ο έλεγχος των πληροφοριακών συστημάτων του Χρηματιστηρίου; Η Grant Thornton στη σχετική της επιστολή επικαλείται τρεις λόγους που εκθέτουν τη Διοίκηση του ΧΑΑ. Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια της περιόδου του Αυγούστου 2021, η ροή παράδοσης στοιχείων από πλευράς του Χρηματιστήριου υπήρξε αρκετά μικρότερη από την αναμενόμενη. Παράλληλα, υπήρξε ουσιαστική δυσκολία στον ορισμό συναντήσεων και τις σχετικές διαθεσιμότητες μεταξύ αρκετών συμμετεχόντων από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του ελέγχου. Τέλος, η ελεγκτική εταιρεία απεκάλυψε πως ακόμη και σήμερα εκκρεμούν στοιχεία που δεν έχουν παραδοθεί από την πλευρά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστήριου Αθηνών, τα οποία χρήζουν αξιολόγησης και πιθανών διευκρινίσεων. Προσφάτως είχαμε αναφέρει – και γίναμε αποδέκτες παραπόνων – πως ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στραβά αρμενίζει. Επιβεβαιωνόμαστε πλέον και με τη μαρτυρία της Grant Thornton. Και ευχόμαστε τα κακώς κείμενα να εκλείψουν και επιτέλους κάποιοι να πάρουν σοβαρά το ρόλο τους.

Στον «πάγο» για 324 ημέρες

Έπρεπε να περάσουν 324 ημέρες για να συνεδριάσει η Επιτροπή Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Η εθνική επιτροπή που από το Νόμο 4557/2018 είναι επιφορτισμένη με το συντονισμό της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, είχε συνεδριάσει τελευταία φορά στις 22 Δεκεμβρίου 2020. Αν και ενδιάμεσα έπρεπε να διευθετηθούν πολλά εκκρεμή ζητήματα από την Επιτροπή Στρατηγικής, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν σε σοβαρές παρατηρήσεις διεθνών οργανισμών, ωστόσο ο πρώην Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος δεν συγκάλεσε την Επιτροπή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (για λόγους που εκείνος γνωρίζει). Παράλληλα, η αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών το καλοκαίρι καθυστέρησε πρόσθετα τη συνεδρίαση του οργάνου. Τελικά, με πρωτοβουλία του νέου Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκου Κουλοχέρη, η Επιτροπή Στρατηγικής θα συνεδριάσει αύριο το πρωί. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται η επικαιροποίηση της Έκθεσης Εκτίμησης Εθνικού Κινδύνου (ΝRA), η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, η έγκριση της έκθεσης πεπραγμένων της Επιτροπής Στρατηγικής για το 2020 και το πόρισμα της ομάδας εργασίας για την καταγραφή των στατιστικών στοιχείων για το ξέπλυμα που απαιτείται να τηρούνται σε εθνικό επίπεδο και να χορηγούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε διεθνείς οργανισμούς. Δεδομένου ότι οι ανοικτές εκκρεμότητες είναι πολλές, θεωρείται βέβαιο πως ο Νίκος Κουλοχέρης δεν θα περιμένει 324 ημέρες για να συγκαλέσει την επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Ο Κεφαλονίτης του Τσίπρα

Μαθαίνουμε πως ο νέος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα ενέργειας και ανταγωνισμού, ο Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Νικόλαος Φαραντούρης φέρει και διάφορες άλλες ιδιότητες πέραν του τεχνοκράτη καθηγητή και νομικού με περγαμηνές από την Οξφόρδη. Για την ακρίβεια, είναι πιανίστας, γράφει ποίηση (έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές) και παράγει εκλεκτούς οίνους στην Κεφαλλονιά, τον τόπο καταγωγής του. Μάλιστα, η τελευταία αυτή του ιδιότητα εμφανίζεται στον λογαριασμό του στο twitter (“wine-maker”) μαζί με εκείνη του Καθηγητή (“Univ. Professor”) και του … Κεφαλονίτης (“Cephalonian”). Ίσως πράγματι η καταγωγή από την Κεφαλονιά να συνιστά «ιδιότητα» (γνωστοί γαρ οι Κεφαλονίτες για την εκρηκτική τους ιδιοσυγκρασία “to say the least”, όπως θα έλεγαν και στην Οξφόρδη), ωστόσο ενέργεια, μουσική, οίνος και ποίηση συνιστούν έτσι κι αλλιώς από μόνα τους εκρηκτικό κοκτέιλ, πολλώ δεν μάλλον στα χέρια ενός Κεφαλονίτη…

Η Τέρνα Ενεργειακή

«Με τις τρέχουσες τιμές που γίνονται τα ενεργειακά deal στην Ευρώπη, το οποιοδήποτε deal θα είχε νόημα μόνο αν η τιμή της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής ξεπερνούσε τα 20 ευρώ». Αυτό είπε στη στήλη χρηματιστηριακή πηγή, σχολιάζοντας την κινητικότητα στο «χαρτί» αλλά και τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Όπως εξήγησε, οι αποτιμήσεις με βάση τις οποίες γίνονται οι συμφωνίες για έργα ΑΠΕ τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία είναι τέτοιες που θα τοποθετούσαν την αξία των εγκατεστημένων πάρκων της Τέρνα Ενεργειακής τουλάχιστον 60% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα της μετοχής. Εξ ου και η εκτίμηση για 20 ευρώ ως βάση συζήτησης με υποψήφιους αγοραστές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ