Οι ερευνητές επαναφέρουν τα μαλλιά στο τραυματισμένο δέρμα


Με την ανάμειξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ των κυττάρων του δέρματος που σχηματίζουν τις ρίζες των μαλλιών, οι ειδικοί αναφέρουν ότι έχουν αναγεννηθεί σκέλη τρίχας πάνω στο δέρμα που έχει υποστεί βλάβη

Τα ευρήματα θα εξηγήσουν γιατί η μελέτη συνήθως δεν αναπτύσσεται στο δέρμα και μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση καλύτερων φαρμάκων για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας, λένε οι συγγραφείς της μελέτης.

Με επικεφαλής τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του NYU και δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο στο περιοδικό Nature Communications, η μελέτη εξέτασε την επίδραση διαφόρων σηματοδοτικών μονοπατιών σε κατεστραμμένο δέρμα εργαστηριακών ποντικών. Τα πειράματα επικεντρώθηκαν σε κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες που εκκρίνουν το κολλαγόνο, τη δομική πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του σχήματος και της αντοχής του δέρματος των μαλλιών.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι ερευνητές ενεργοποίησαν την οδό σηματοδότησης sonic hedgehog που χρησιμοποιούν τα κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Κατά τα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης μέσα στη μήτρα, όταν οι θύλακες των τριχών σχηματιστούν, αλλά έχει σταματήσει στο πληγωμένο δέρμα. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό εξηγεί πιθανώς γιατί τα τριχοθυλάκια αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν στο δέρμα που αντικαταστάθηκε μετά από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν διέγερση των ινοβλαστών που μέσα από το ηχητικό μονοπάτι μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη των μαλλιών που δεν εμφανίζονται στην επούλωση των πληγών προηγουμένως,» λέει ο ανώτερος ερευνητής και κυτταρικός βιολόγος  Ronald O. Perelman.

Οι ανανεώσιμες φυτικές τρίχες στο κατεστραμμένο δέρμα είναι μια ανικανοποίητη ανάγκη στην ιατρική λόγω της παραμόρφωσης που υφίστανται χιλιάδες από εγκαύματα και άλλα τραύματα. Ωστόσο, ο πιο άμεσος στόχος, προσθέτει, είναι να ωριμάσει το δέρμα να επανέλθει σε εμβρυϊκή κατάσταση, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν οι νέοι θύλακες των τριχών, όχι μόνο για τραυματισμένο δέρμα, αλλά και σε ανθρώπους που έχουν χάσει τα μαλλιά τους από τη γήρανση.

Η επανεμφάνιση των τριχών παρατηρήθηκε εντός τεσσάρων εβδομάδων μετά τον τραυματισμό του δέρματος σε όλα τα ποντίκια που υπέστησαν αγωγή, με ρίζες τριχών και δομές άξονα που αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από εννέα εβδομάδες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ομάδα τους σχεδιάζει περαιτέρω έρευνες σχετικά με το πώς τα χημικά και γενετικά διεγερτικά των ινοβλαστών θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την νέα οδό στο τραυματισμένο ανθρώπινο δέρμα. Στόχος της είναι να εντοπίσει τους πιθανούς στόχους για την αναγέννηση των μαλλιών.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ