Στο 6,2% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο


Μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, καθώς ενισχύθηκε κατά 6,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 5,9%, αλλά τελικά η άνοδος ήταν μεγαλύτερη.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, πραγματοποίησε άλμα 4,6% σε ετήσια βάση μ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί 4%.

O αντιπρόεδρος της Fed Ρίτσαρντ Κλαρίντα ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και εάν η οικονομία προχωρήσει όπως αναμένεται, θα υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αυξηθούν τα επιτόκια των ΗΠΑ από το τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδό τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η Fed θα αρχίσει να κλείνει τη στρόφιγγα της μεγάλης ρευστότητας μειώνοντας το μηνιαίο ποσό αγοράς ομολόγων και εξέφρασε μικρότερη βεβαιότητα με πριν ότι το ράλι του πληθωρισμού θα είναι προσωρινό. Απέφυγε να πάρει θέση για τα επιτόκια αναφέροντας ότι η Fed θα πράξει ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά οι αγορές προεξοφλούν τις πρώτες αυξήσεις από το επόμενο έτος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ