Αρθροπλαστική ισχίου: Οι αριθμοί νεαρών ατόμων που έκαναν το χειρουργείο αυξήθηκαν στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 21 ετών που έκαναν χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε από 347 το 2000 σε 551 το 2016. Η αύξηση δεν οφειλόταν στην αύξηση του αριθμού των παιδιών με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, η οποία συχνά προκαλεί αντικατάσταση ισχίου στα πολύ μικρά. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μη χειρουργικές θεραπείες για τον έλεγχο αυτής της επώδυνης κατάστασης είναι αποτελεσματικές. Αυτό δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Bella Mehta, ρευματολόγος στο Hospital for Special Surgery στη Νέα Υόρκη.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για την ολική αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενείς κάτω των 21 ετών στις ΗΠΑ από περίπου 4.200 νοσοκομεία σε 46 πολιτείες. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 17. Η οστεονέκρωση (ο θάνατος των οστικών κυττάρων λόγω έλλειψης παροχής αίματος), η οστεοαρθρίτιδα και η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα (ΝΙΑ)/φλεγμονώδης αρθρίτιδα ήταν οι πιο συχνοί λόγοι ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Κατά την περίοδο της μελέτης, η ολική αντικατάσταση ισχίου για οστεονέκρωση αυξήθηκε από 24% σε 38% των ασθενών, αλλά μειώθηκε από 27% σε 4% για την αρθρίτιδα, πιθανότατα λόγω πρόσφατων βελτιώσεων στις φαρμακευτικές θεραπείες για την αρθρίτιδα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα ευρήματα είχαν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν την Τρίτη στην ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας και δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο The Journal of Arthroplasty. «Η μελέτη μας δείχνει ότι παρόλο που οι διαδικασίες THA [ολικής αρθροπλαστικής ισχίου] γίνονται όλο και περισσότερο σε νέους, δεν βλέπουμε περισσότερους από αυτούς τους ασθενείς να αναζητούν χειρουργική επέμβαση για φλεγμονώδη αρθρίτιδα», δήλωσε η Mehta σε δελτίο ειδήσεων του νοσοκομείου. «Κάνουμε καλύτερη δουλειά στη θεραπεία αυτών των ατόμων, ώστε να μην εμφανίσουν βλάβη στις αρθρώσεις τελικού σταδίου», πρόσθεσε η Mehta.

Σημαντικά ευρήματα

«Πριν από είκοσι χρόνια, δεν είχαμε πρόσβαση σε αποτελεσματικές φαρμακολογικές θεραπείες για αυτές τις παθήσεις και τώρα τις χρησιμοποιούμε καλά και βοηθάμε αυτούς τους ασθενείς να ζήσουν μια καλύτερη ζωή». Οι βελτιώσεις στην τεχνολογία και τα υλικά των εμφυτευμάτων τα έχουν καταστήσει πολύ πιο ανθεκτικά από ό,τι πριν από 20 χρόνια, έτσι οι χειρουργοί αισθάνονται τώρα πιο άνετα να προσφέρουν χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου σε νεαρούς ασθενείς, επειδή τα εμφυτεύματά τους είναι πιθανό να αντέξουν κάτω από τη φθορά δεκαετιών δραστηριότητας , σημείωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mark Figgie, επικεφαλής επίτιμος της υπηρεσίας χειρουργικής αρθρίτιδας στο νοσοκομείο.

Ο Mehta είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν αξία τόσο για τους κλινικούς ιατρούς όσο και για τους νεαρούς ασθενείς. “Θα χρησιμοποιούσα αυτά τα αποτελέσματα για να πω σε ένα νεαρό άτομο: “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κάνουν αυτές τις διαδικασίες και δεν είσαι μόνος”, είπε η Mehta. “Βρίσκω ότι, ειδικά για τους νεαρούς ασθενείς, το να γνωρίζουν ότι δεν είναι οι μόνοι που βιώνουν κάτι βοηθά πραγματικά. Και είναι μια διαδικασία που τους αλλάζει τη ζωή.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here