e-ΕΦΚΑ: Έρχονται εποχικά επιδόματα σε 130.000 εργαζομένους


ΕΦΚΑ – Όλες οι ειδήσεις: Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, ολοκληρώνεται η καταχώριση των ασφαλιστικών εισφορών στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ για 130.000 περίπου εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έγιναν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά το 2020. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτό κατέστη εφικτό, μετά την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η σχετική διαδικασία αφορά συγκεκριμένα:

  • 108.000 περίπου εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τουρισμός, εστίαση κ.λπ.).
  • 22.364 καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς.
  • 12 εργαζόμενους με καταγγελία σύμβασης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020.

Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων χρειάστηκε αρκετό χρόνο, καθώς ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για πρώτη φορά μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Έγινε εκτενής επεξεργασία των αρχείων και αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για τη διαμόρφωση των ΑΠΔ, καθώς, μέχρι πρότινος, το υπουργείο δεν είχε υποβάλει αντίστοιχου μεγέθους και περιεχομένου δηλώσεις και δεν υφίστατο σχετική τεχνογνωσία στις υπηρεσίες του.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και διασταυρώσεις των αρχείων του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” με αυτά του e-ΕΦΚΑ, ώστε να ταυτοποιηθούν οι ασφαλισμένοι που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Τέλος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των ΑΠΔ στον e-ΕΦΚΑ, διενεργούνται έλεγχοι ορθότητας του περιεχομένου τους και τυχόν εντοπιζόμενες λανθασμένες εγγραφές διορθώνονται και υποβάλλονται εκ νέου, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλος χρόνος έως την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών δεδομένων των ΑΠΔ από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία υποβολής των ΑΠΔ των ανωτέρω κατηγοριών ασφαλισμένων με Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου για όλους τους μήνες του 2020 έχει ολοκληρωθεί. Στην παρούσα φάση, ενημερώνονται μηχανογραφικά οι “Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφάλισης” στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λάβουν γνώση των στοιχείων ασφάλισής τους, μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι διενεργούνται περαιτέρω έλεγχοι για τη διασταύρωση των στοιχείων 14.000 περίπου ασφαλισμένων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή (π.χ. δεν υπάρχει Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου κ.λπ.). Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί και γι’ αυτούς η υποβολή ΑΠΔ το ταχύτερο δυνατόν και με ταυτοποίηση των στοιχείων κατά προτεραιότητα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η περάτωση της διαδικασίας ανοίγει το δρόμο για την καταβολή εποχικών επιδομάτων και παροχών σε χρήμα στους εν λόγω ασφαλισμένους, καθώς θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο που ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι η καθυστέρηση υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από τις ασφαλιστικές εισφορές της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου. Για το σκοπό αυτό, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης του e-ΕΦΚΑ να μην απορρίπτονται οι παροχές σε χρήμα που αιτούνται εργαζόμενοι, λόγω μη έγκαιρης υποβολής των αντίστοιχων ΑΠΔ, αλλά τα αιτήματα να παραμένουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ