Άμυλο Διαβήτης: Κι όμως το άμυλο δεν είναι απαγορευμένη τροφή για διαβητικούς [vid]

Όταν σκεφτόμαστε το άμυλο, αυτό που έρχεται αμέσως στο μυαλό για τους περισσότερους από εμάς είναι το ψωμί και ακολουθεί το ρύζι και οι πατάτες. Για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη, τo άμυλo θεωρείται απαγορευμένη τροφή. Τι είναι όμως το άμυλο; Τα άμυλα εμπίπτουν στην ευρεία κατηγορία των υδατανθράκων, μαζί με τα φρούτα, το γάλα, τα μη αμυλούχα λαχανικά και τα γλυκά. Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι υδατανθράκων: οι φυτικές ίνες, η ζάχαρη και το άμυλο. Μερικά παραδείγματα αμυλούχων τροφών περιλαμβάνουν τα δημητριακά και τα ζυμαρικά (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ολικής αλέσεως), το λευκό και καστανό ρύζι, ψωμιά και κράκερ, αμυλούχα λαχανικά όπως λευκές πατάτες, γλυκοπατάτες και άλλα λαχανικά.

Γενικά, τα άμυλα (σύνθετοι υδατάνθρακες) προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα εάν έχετε διαβήτη. Όμως, δεν πρέπει να θεωρούνται εχθροί. Έχουν οφέλη για την υγεία και είναι απαραίτητα για να λειτουργεί σωστά το σώμα μας σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πόσο άμυλο πρέπει να φάω;

Σύμφωνα με διατροφικές συστάσεις, η συνολική ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων για τους περισσότερους ενήλικες πρέπει να είναι μεταξύ 45-65% των θερμίδων μας. Εάν τρώτε 2000 θερμίδες την ημέρα, τότε 900-1300 από αυτές τις θερμίδες μπορεί να προέρχονται από υγιείς υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται να καταναλώνετε 225-325 γραμμάρια υδατανθράκων/ημέρα. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι για τους περισσότερους από εμάς, όλοι οι υδατάνθρακές μας δεν προέρχονται συνήθως από μία πηγή. Επομένως, πρέπει να προσέχετε να υπολογίζετε τους υδατάνθρακες από όλες τις πηγές (φρούτα και φρουκτόζη, γάλα, μη αμυλούχα λαχανικά και γλυκά).

Ποια άμυλα να επιλέξω;

Μερικές εξαιρετικές πηγές υγιεινού αμύλου περιλαμβάνουν: λαχανικά, όσπρια, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα υγιή άμυλα περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες, φυσική ζάχαρη και διαιτητικές ή φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους (ακόμη και στην απώλεια βάρους) και να σας προσφέρουν μια πηγή ενέργειας μακράς διαρκείας.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here