Κορωνοϊός ψυχική υγεία: Η καθιστική ζωή που ενέτεινε η πανδημία συνδέεται με μεγαλύτερη κατάθλιψη και περισσότερο άγχος


Καθώς οι άνθρωποι συμμορφώνονταν με τις εντολές παραμονής στο σπίτι ή απομονώνονταν κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας του COVID-19, οι καθημερινές μετακινήσεις δεν υπερέβαιναν αυτές από την κρεβατοκάμαρα στο σαλόνι. Εν ολίγοις, πολλοί άνθρωποι απέκτησαν ξαφνικά πιο καθιστική ζωή κατά την έναρξη της πανδημίας. Πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να περνούν περισσότερο χρόνο καθισμένοι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020 ήταν πιθανό να έχουν υψηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

«Το να κάθεσαι είναι μια ύπουλη συμπεριφορά», είπε ο Jacob Meyer, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Iowa State University και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Είναι κάτι που κάνουμε συνέχεια χωρίς να το σκεφτόμαστε». Ως διευθυντής του Εργαστηρίου Ευεξίας και Άσκησης στο ISU, ο Meyer και η ομάδα του εξετάζουν πώς η σωματική δραστηριότητα και η καθιστική συμπεριφορά σχετίζονται με την ψυχική υγεία και πώς οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σκέφτονται, αισθάνονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο.

«Τον Μάρτιο του 2020, ξέραμε ότι ο COVID επρόκειτο να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας», είπε ο Meyer. Μια πλευρά αυτών των αλλαγών, κατοπτρίζεται στην έρευνα του Meyer και μιας ομάδα ερευνητών που έλαβαν απαντήσεις από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες στη μελέτη από 50 πολιτείες. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο χρόνο αφιέρωσαν κάνοντας δραστηριότητες, όπως το να κάθονται, να κοιτάζουν οθόνες και να ασκούνται, και πώς αυτές οι συμπεριφορές άλλαξαν σε σύγκριση με τις περιόδους πριν από την πανδημία. Χρησιμοποιώντας τυπικές κλινικές κλίμακες, υπέδειξαν επίσης αλλαγές στην ψυχική τους ευεξία (π.χ. κατάθλιψη, άγχος, αίσθημα στρες, μοναξιά). Τα δεδομένα της έρευνας που δημοσιεύτηκε πέρυσι έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που πληρούσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη φυσική δραστηριότητα των ΗΠΑ (δηλαδή, 2,5-5 ώρες μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα) πριν από την πανδημία, μείωσαν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά 32%, κατά μέσο όρο, λίγο μετά την ισχύ των περιορισμών που σχετίζονται με την COVID-19. Οι ίδιοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονται μεγαλύτερη κατάθλιψη, άγχος και μοναξιά.

Η νέα εργασία του Meyer, δημοσιευμένη στο Frontiers in Psychiatry, λειτούργησε ως συνέχεια της προηγούμενης μελέτης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι συμπεριφορές και η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν την ίδια έρευνα κάθε εβδομάδα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. «Στη δεύτερη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι είδαν την ψυχική τους υγεία να βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των οκτώ εβδομάδων που ακολούθησαν», είπε ο Meyer. «Προσαρμόστηκαν στη ζωή της πανδημίας. Αλλά για τους ανθρώπους των οποίων οι χρόνοι καθίσματος παρέμειναν υψηλοί, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, κατά μέσο όρο, δεν εμφάνισαν την ίδια βελτίωση».

Ο Meyer τόνισε ότι το να βρεις μια «συσχέτιση» μεταξύ καθιστικής ζωής και ψυχικής υγείας δεν είναι το ίδιο με το να λες ότι το να κάθεσαι περισσότερο προκαλεί κατάθλιψη. Σημειώσε ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι που ήταν πιο καταθλιπτικοί να κάθονται περισσότερο ή οι άνθρωποι που κάθονταν περισσότερο να έγιναν πιο καταθλιπτικοί. Ή θα μπορούσε να υπήρχε κάποιος άλλος παράγοντας που οι ερευνητές δεν εντόπισαν. «Σίγουρα αξίζει περισσότερη έρευνα», συμπλήρωσε ο Meyer, προσθέτοντας ότι τα μηνιαία δεδομένα ερευνών από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 πρόκειται σύντομα να διατεθούν στο κοινό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ