Έρευνα Παράγοντες Κινδύνου: Οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν εάν κοιμηθείτε αυτήν ακριβώς την ώρα


Έρευνα Παράγοντες Κινδύνου: Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο European Society of Cardiology’s European Heart Journal, μια ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι ο ύπνος μεταξύ 10:00 και 11:00 μ.μ. ήταν ευεργετικός σε σύγκριση με προηγούμενες ή μεταγενέστερες ώρες ύπνου. Η έρευνα περιελάμβανε 88.026 συμμετέχοντες στην UK Biobank που προσλήφθηκαν μεταξύ 2006 και 2010.

Η μέση ηλικία της ομάδας – από 43 έως 79 ετών – ήταν 61 και το 58% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια δημογραφικών στοιχείων, τρόπου ζωής, υγείας και φυσικής κατάστασης, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχει ισχυρότερη σχέση μεταξύ της έναρξης του ύπνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ του αντικειμενικά μετρημένου χρόνου έναρξης του ύπνου και της καρδιαγγειακής νόσου χρησιμοποιώντας επιταχυνσιόμετρα που φοριούνται στον καρπό, συλλέγοντας δεδομένα αξίας μιας εβδομάδας. Χρησιμοποιώντας μοντέλα αναλογικών κινδύνων Cox, μια βασική ανάλυση ελεγχόμενη από την ηλικία και το φύλο βρήκε ότι η ώρα έναρξης του ύπνου ήταν στις 10:00 μ.μ. έως 10:59 μ.μ. και συσχετίστηκε με τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ένα άλλο μοντέλο που έλεγχε τη διάρκεια του ύπνου, τις διαταραχές ύπνου και καθιέρωσε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η κατάσταση του καπνίσματος και ο δείκτης μάζας σώματος δεν μείωσε τον αντίκτυπο της συσχέτισης.

Υπήρχε 25% υψηλότερος κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου με έναρξη ύπνου τα μεσάνυχτα ή αργότερα, 12% μεγαλύτερος κίνδυνος για τις 11:00 έως τις 11:59 μ.μ. και 24% αυξημένος κίνδυνος να αποκοιμηθείς πριν τις 10:00 μ.μ. σε σύγκριση με την έναρξη του ύπνου από τις 10:00 έως τις 22:59.

Οι εφαρμογές ανίχνευσης ύπνου μπορεί να κάνουν τις αϋπνίες σας χειρότερες Περισσότερες από 3.170 περιπτώσεις, ή 3,6%, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης σχεδόν έξι ετών.

Οι αναλύσεις ευαισθησίας αποκάλυψαν ότι η συσχέτιση με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες, με τον ύπνο να ξεκινά μόνο νωρίτερα από τις 10:00 μ.μ. και σημαντική για τους άνδρες.

«Το σώμα έχει ένα εσωτερικό ρολόι 24 ωρών, που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός, που βοηθά στη ρύθμιση της σωματικής και πνευματικής λειτουργίας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Πλανς από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ σε μια δήλωση.

«Αν και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε αιτιώδη συνάφεια από τη μελέτη μας, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι πρώιμες ή αργές ώρες ύπνου μπορεί να είναι πιο πιθανό να διαταράξουν το ρολόι του σώματος, με δυσμενείς συνέπειες για την καρδιαγγειακή υγεία». “Ενώ τα ευρήματα δεν δείχνουν αιτιότητα, ο χρόνος ύπνου έχει αναδειχθεί ως ένας πιθανός παράγοντας καρδιακού κινδύνου – ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου και χαρακτηριστικά ύπνου.

Εάν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν σε άλλες μελέτες, ο χρόνος ύπνου και η βασική υγιεινή ύπνου θα μπορούσαν να είναι χαμηλού κόστους στόχος δημόσιας υγείας για μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», πρόσθεσε ο Plans.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ