Ημικρανία ψυχική υγεία: Συσχέτιση ανάμεσα στο ιστορικό ημικρανίας και την ποιότητα ψυχικής υγείας


Άτομα χωρίς ιστορικό ημικρανίας έχουν αυξημένες πιθανότητες επίτευξης πλήρους ψυχικής υγείας (CMH). Αυτό ισχύει αν και η συσχέτιση μειώνεται μετά την προσαρμογή για προβλήματα σωματικής υγείας και ψυχικής υγείας. Όλα αυτά σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στις 23 Οκτωβρίου στο Annals of Headache Medicine. Η Esme Fuller-Thomson, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και οι συνεργάτες της εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της ημικρανίας και της CMH. Το έκαναν αυτό χρησιμοποιώντας ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα Καναδών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την Canadian Community Health Survey — Mental Health. Στο σύνολο το δείγμα περιελάμβανε 21.108 συμμετέχοντες.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με εκείνους με ιστορικό ημικρανίας, τα άτομα χωρίς ιστορικό ημικρανίας είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να είναι σε CMH. Συγκεκριμένα, αυτά τα άτομα είχαν αναλογία πιθανοτήτων, 1,72, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 1,57 έως 1,89). Η συσχέτιση μειώθηκε και δεν ήταν πλέον σημαντική μετά την προσαρμογή για προβλήματα σωματικής υγείας και ψυχικής υγείας, με την πιθανότητα επίτευξης CMH παρόμοια και για τις δύο ομάδες (αναλογία πιθανοτήτων, 1,03, 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης, 0,92 έως 1,15). Η έλλειψη ιστορικού κατάθλιψης, η ύπαρξη ενός έμπιστου προσώπου και το ετήσιο εισόδημα 80.000$ ή περισσότερο συσχετίστηκαν ισχυρά με την CMH μεταξύ των ατόμων με ημικρανία.

Η σημασία των ευρημάτων

Η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ημικρανίας, σε σχέση με την ψυχική υγεία. «Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή των παρεμβάσεων κατά της ημικρανίας για τη βελτιστοποίηση των πιθανοτήτων επίτευξης CMH», όπως αναφέρουν οι συγγραφείς. “Εκτός από τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ημικρανίας, οι κλινικοί γιατροί και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας που συνυπάρχουν. Αυτό το κάνουν για να υποστηρίξουν τη συνολική ευημερία των ημικρανιών.” Περαιτέρω έρευνα σαφώς και είναι επιβεβλημένη για πιο στέρεα συμπεράσματα, αλλά τα αρχικά ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το μέλλον.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ