Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Απολύτως ασφαλής ο ταυτόχρονος εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης

Δελτίο τύπου εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ως απάντηση σε δημοσιεύματα και απόψεις εκ μέρους της ιατρικής κοινότητας σε σχέση με το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στο εμβόλιο του κορωνοϊού και τον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη. Συγκεκριμένα, είχαν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα ορισμένες απόψεις που υποστήριζαν πως δεν μπορεί κάποιος πολίτης να εμβολιαστεί και με τα δύο εμβόλια την ίδια περίοδο.
Για να είναι εντελώς σαφείς οι οδηγίες λοιπόν, η Επιτροπή προχώρησε σήμερα σε δελτίο τύπου ξεκαθαρίζοντας εντελώς το τοπίο. Με βάση τις διεθνείς συστάσεις, είναι απολύτως ασφαλές για κάποιον να κάνει και τα δύο εμβόλια ακόμη και την ίδια ημέρα. Ο μοναδικός περιορισμός είναι να μη γίνουν και οι δύο εμβολιασμοί στο ίδιο μέρος ανατομικά. Εάν τηρηθεί αυτή η παράμετρος, δεν υπάρχει ουδείς λόγος ανησυχίας.

Πιο αναλυτικά, το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

“Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2021
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη,  υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες:
«Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού».
Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορoνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.
Η  υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here