Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη – Τι αποφασίζει η Ολλανδία


Την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η ελληνική, διαβεβαιώνον ότι οι οικονομίες τους δεν πρόκειται να ξανακλείσουν φέτος το χειμώνα, μία ομάδα χωρών επιστρέφει στα lockdown.Στην Ολλανδία, η επιτροπή «σοφών» εισηγείται το πρώτο μερικό lockdown στη δυτική Ευρώπη.

Μια συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων για την πανδημία στην Ολλανδία συστήνει την επιβολή του πρώτου μερικού lockdown στη Δυτική Ευρώπη από το καλοκαίρι, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση Ρούτε να λάβει δραστικά και αντιδημοφιλή μέτρα με στόχο να αναχαιτιστεί η πανδημία.

Το υπουργικό συμβούλιο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να λάβει την κρίσιμη απόφαση για τα νέα μέτρα την Παρασκευή , μετά τη σύσταση της Ομάδας Διαχείρισης Επιδημιών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι η ακύρωση εκδηλώσεων, το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας συχνά, αλλά όχι πάντα, ακολουθεί τις συστάσεις της ομάδας ειδικών.

Η επιβολή νέων lockdown είναι κάτι που δεν εξετάζουν πολλές ανεπτυγμένες χώρες μετά την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποιησης κατά της covid-19, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Χώρες όπως η Βρετανία βασίζονται στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 για να ενισχύσουν την ανοσία της αγέλης και να αποφύγουν την κατάρρευση των συστημάτων υγείας τους στη διάρκεια του χειμώνα.

Μέχρι τώρα η Ολλανδία προσφέρει αναμνηστικές δόσεις μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 μεταξύ των ενηλίκων πλησιάζει το 85%, τα νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές της Ολλανδίας έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις άλλες υπηρεσίες τους προκειμένου να αναλάβουν ασθενείς με covid-19.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές στην Ολλανδία επανέφεραν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και επέκτειναν τη χρήση του υγειονομικού πάσου σε περισσότερους χώρους.

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 45% σε 76.790, δηλαδή περισσότερα από 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Λετονία: H πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλλε lockdown

Στις 20 Οκτωβρίου, η Λετονία άνοιξε τον κύκλο των lockdown ανακοινώνοντας πως θα κλείσει για άλλη μια φορά τμήματα της οικονομίας της. Πρόκειται για το πρώτο κράτος μέλος της Ε.Ε που προχώρησε σε νέους περιορισμούς.

Η χώρα της Βαλτικής κατέγραφε την περίοδο εκείνη τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο. Για να αποφύγει τα χειρότερα, έβαλε λουκέτο σε μπαρ και καταστήματα, επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και επέτρεψε στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να κάνουν μαθήματα μόνο εξ’αποστάσεως

«Για τέσσερις εβδομάδες, όλοι θα περάσουμε σε πιο αυστηρό καθεστώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κριστιάνις Κάρινς. «Αλλά στις 15 Νοεμβρίου, θα επιστρέψουμε στη σημερινή κατάσταση, η οποία είναι ήδη σχετικά περιορισμένη για τους μη εμβολιασμένους», πρόσθεσε.

Παρά τους περιορισμούς που είχαν ήδη εφαρμοστεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δεν είναι υψηλή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ