Πανδημία αντιμετώπιση λοιμώξεων: Οι ξεπερασμένες πρακτικές των νοσοκομείων μπαίνουν στο μικροσκόπιο


Η πανδημία της COVID-19 έχει προσφέρει μερικά μαθήματα σχετικά με τη μετάδοση της αναπνευστικής νόσου. Τώρα μια νέα ανασκόπηση υποδηλώνει ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις για να δημιουργήσουν ακόμη πιο έξυπνες πολιτικές ελέγχου των λοιμώξεων. Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου στο Annals of Internal Medicine. Υποδηλώνει ότι ορισμένες μακροχρόνιες τακτικές ελέγχου των λοιμώξεων στα νοσοκομεία είναι «ξεπερασμένες». Και ορισμένες αλλαγές, όπως η μεγαλύτερη χρήση μασκών N95, μπορεί να είναι ενδεδειγμένες.

Ποιες αλλαγές δρομολογούνται με βάση τη γνώση της πανδημίας;

Τα τρέχοντα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων βασίζονται, εν μέρει, σε μια «ψευδή απλοποίηση» της μετάδοσης του αναπνευστικού ιού, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης Δρ Μάικλ Κλόμπας. Η παραδοσιακή διδασκαλία ήταν ότι οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, μεταδίδονται κυρίως με αναπνευστικά «σταγονίδια» — σχετικά βαριά σωματίδια που αποβάλλουν οι άνθρωποι όταν εκπνέουν. Τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος σε απόσταση λίγων ποδιών από το μολυσμένο άτομο και μπλοκάρονται επαρκώς από μια χειρουργική μάσκα.

Αλλά ορισμένοι άλλοι ιοί, όπως η ιλαρά και η φυματίωση, έχουν παραδοσιακά χαρακτηριστεί ως «αερομεταφερόμενοι». Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ των ανθρώπων μέσω μικροσκοπικών σωματιδίων “αεροζόλ” που παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτά τα σωματίδια μπορούν να συσσωρευτούν σε έναν ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο.  Οι χειρουργικές μάσκες μπλοκάρουν μερικά από αυτά τα μικρά σωματίδια, αλλά όχι όλα. Αυτή η υπόθεση σταγονιδίων έχει βοηθήσει στην καθοδήγηση των πολιτικών στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, οι μάσκες N95 γενικά προορίζονται για διαδικασίες που θεωρούνται “δημιουργούν αεροζόλ”, όπως η εισαγωγή ενός σωλήνα αναπνευστήρα.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το χάσμα σταγονιδίων/αεροζόλ είναι αμφίβολο, είπε ο Κλόμπας, ειδικός λοιμωξιολόγος στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη. «Τα περισσότερα από αυτά που εκπνέουμε είναι αεροζόλ», είπε. Και στην πραγματικότητα, όλοι οι ιοί του αναπνευστικού μπορούν, σε κάποιο βαθμό, να μεταδοθούν από αυτά τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια. Από πού προήλθε η διάκριση σταγονιδίων ; Βασίστηκε σε παρατηρήσεις σχετικά με την εγγύτητα. Οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, μεταδίδονται συνήθως μεταξύ ανθρώπων σε σχετικά στενή επαφή.

Αλλά υπάρχουν παθογόνα όπως ο ιός της ιλαράς, ο οποίος μπορεί επίσης να μολύνει ανθρώπους σε μεγαλύτερες αποστάσεις: Ένα ξέσπασμα ιλαράς στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1990, συνέβη σε μια διεθνή αθλητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε ένα θολωτό στάδιο. Οι κατηγορίες σταγονιδίων/αερομεταφερόμενων προέκυψαν για να εξηγήσουν αυτές τις διαφορές στη μετάδοση του ιού. Σε μια μελέτη της εποχής της πανδημίας σε επιβάτες τρένων, τα άτομα που κάθονταν δίπλα σε κάποιον με ασυμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2 είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τους επιβάτες που βρίσκονταν σε απόσταση τριών θέσεων. Ο κακός αερισμός, ωστόσο, μειώνει την προστασία που παρέχει η απόσταση, είπε ο Κλόμπας.

Η διάρκεια της έκθεσης έχει επίσης σημασία, εξήγησε, ακόμη και σε αρκετά καλά αεριζόμενους χώρους. Στην ίδια μελέτη επιβατών τρένου, οι ταξιδιώτες που πραγματοποιούσαν μεγάλα ταξίδια διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από εκείνους που πραγματοποιούσαν αρκετά σύντομα ταξίδια. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ίδιων του αναπνευστικού που επηρεάζουν τη μετάδοση και διαφορές μεταξύ των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Εάν, για παράδειγμα, έχουν υψηλό «ιικό φορτίο» (την ποσότητα του ιού στο σώμα τους), είναι πιο μεταδοτικά.

Ορισμένες λεπτομέρειες προτείνουν:

  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μάσκες N95 στη φροντίδα όλων των ασθενών με λοίμωξη του αναπνευστικού και όχι μόνο κατά τη διάρκεια διαδικασιών παραγωγής αερολύματος.
  • Διαθέστε δωμάτια απομόνωσης αερομεταφερόμενων λοιμώξεων για ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και υψηλό ιικό φορτίο.
  • Αναθεωρήστε τα ελάχιστα πρότυπα αερισμού και εξετάστε το ενδεχόμενο αύξησης των προτύπων για μη κλινικές περιοχές του νοσοκομείου (εκτός των περιοχών φροντίδας ασθενών).

Οι χειρουργικές μάσκες, μαζί με την προστασία των ματιών, έχουν λειτουργήσει “εξαιρετικά καλά” στην πρόληψη των εστιών COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας των ΗΠΑ. Επιπλέον, σημείωσε ο Henderson, άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού που μπορεί να εξαπλωθούν στα νοσοκομεία έχουν βασικά εξαφανιστεί. Δεν είναι σαφές ότι οι μάσκες N95 θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία, σύμφωνα με τον Henderson. Και θα ήταν δύσκολο να φορεθούν. «Σε μια βάρδια οκτώ ωρών, θα μπορούσατε να νιώθετε ότι πνίγεστε», σημείωσε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Νέες επιλογές κάλυψης που προσφέρουν καλύτερο φιλτράρισμα, μαζί με δυνατότητα χρήσης, θα ήταν ευπρόσδεκτες, σύμφωνα με τον Henderson.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ