Σκλήρυνση κατά πλάκας κραδασμοί: Η τακτική θεραπεία με δονήσεις βελτιώνει κινητικότητα και σκέψη


Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να σκέφτονται πιο καθαρά και να κινούνται πιο εύκολα εάν υποβάλλονται τακτικά σε εκπαίδευση με δονήσεις ολόκληρου του σώματος, αναφέρει μια νέα πιλοτική μελέτη. Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο International Journal of MS Care, μια μικρή ομάδα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που βίωσαν εκπαίδευση με δονήσεις παρουσίασαν βελτιώσεις στη λήψη αποφάσεων, στην επεξεργασία πληροφοριών, στην προσοχή και στη μνήμη. Κατάφεραν επίσης να περπατήσουν πιο γρήγορα και ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής τόσο σωματικά όσο και πνευματικά μετά τη θεραπεία.

 

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η προπόνηση κραδασμών περιλαμβάνει την ορθοστασία σε μια πλατφόρμα που κουνιέται γρήγορα. Οι γρήγοροι κραδασμοί αναγκάζουν τους μύες σας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν δεκάδες φορές κάθε δευτερόλεπτο, παρόλο που φαίνεται ότι στέκεστε παθητικά εκεί. “Η μηχανική διέγερση είναι πολύ μικροσκοπική. Μετά βίας μπορείς να την νιώσεις επειδή η κίνηση είναι πολύ μικρή, 1 έως 2 χιλιοστά, αλλά κινείται πολύ γρήγορα”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Φενγκ Γιανγκ. Είναι αναπληρωτής καθηγητής κινησιολογίας και υγείας στο Georgia State University, στην Ατλάντα. Εξετάζεται ως δυνητικά χρήσιμη φυσικοθεραπεία για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, θύματα εγκεφαλικού επεισοδίου και άτομα με κακώσεις του νωτιαίου μυελού ή άλλες κινητικές διαταραχές, είπαν οι Yang και Kathy Zackowski, αναπληρωτής αντιπρόεδρος έρευνας στην Εθνική Εταιρεία ΣΚΠ.

«Αυτή η ιδέα της χρήσης μιας δονούμενης πλατφόρμας για θεραπεία υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά τα στοιχεία πίσω από αυτήν έρχονται πραγματικά σιγά σιγά», είπε ο Zackowski, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία με δονήσεις μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη, την ισορροπία και την ευελιξία σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, είπε ο Yang. Αλλά σε αυτές τις φυσικές μελέτες, οι ερευνητές θεώρησαν ότι είδαν κάποια βελτίωση και στις νοητικές ικανότητες των ασθενών. Για να δοκιμάσουν αυτή τη δυνατότητα, ο Yang και οι συνεργάτες του συνέταξαν 18 ενήλικες με σκλήρυνση κατά πλάκας και τυχαία ανέθεσαν στους μισούς να κάνουν προπόνηση δόνησης τρεις φορές την εβδομάδα για έξι εβδομάδες.

Μέχρι το τέλος της περιόδου της μελέτης, οι ασθενείς εμφάνισαν κατά μέσο όρο 16% βελτίωση στην επεξεργασία πληροφοριών και στα τεστ προσοχής, 13% βελτίωση στον προγραμματισμό και την οργάνωση των τεστ και 45% βελτίωση στη μνήμη. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί μια φυσικοθεραπεία θα βοηθούσε την πνευματική ικανότητα, αλλά ο Yang υποψιάζεται ότι συμβαίνει επειδή η άσκηση έχει συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με την εγκεφαλική δύναμη. «Υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες που έχουν αναφέρει ότι η τακτική άσκηση ή η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να διατηρήσει ή ακόμη και να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία», είπε ο Yang. «Σκεφτόμαστε ότι η προπόνηση με δόνηση ως είδος άσκησης μπορεί επίσης να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία».

Μελλοντικές σκέψεις και σημασία

Ο Yang και η ομάδα του σχεδιάζουν μεγαλύτερες δοκιμές, οι οποίες θα χρειαστούν για την επαλήθευση αυτών των πρώιμων ευρημάτων. Ο Zackowski είπε, “Αυτή η εργασία δείχνει πραγματικά ότι είναι εφικτό και ασφαλές να γίνει αυτό, και υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία. Αυτό είναι καλό, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.” Σε αυτό το σημείο, είναι πιο πιθανό να βρείτε μια πλατφόρμα δονητικής θεραπείας σε γυμναστήριο ή γυμναστήριο παρά σε νοσοκομείο ή κλινική αποκατάστασης, είπε ο Yang. Οι πλατφόρμες δεν είναι τόσο ακριβές, με κόστος από 250 έως 400 δολάρια για μια οικιακή μονάδα. Ωστόσο, σε αυτό το πρώιμο στάδιο είναι αμφίβολο ότι η ασφάλεια καλύπτει τη θεραπεία δονήσεων, είπαν οι Yang και Zackowski.

Η θεραπεία δόνησης έχει δοκιμαστεί κυρίως σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που μπορούν να περπατήσουν είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια ενός δεκανίκι ή περιπατητή, είπε ο Yang. «Δεν έχουμε δοκιμάσει αυτή την προπόνηση με όσους δεν μπορούν να περπατήσουν», είπε. «Αν δεν μπορούν να περπατήσουν, δεν μπορούν να σταθούν και έτσι δεν μπορούν να κάνουν την προπόνηση, γιατί για να κάνεις την προπόνηση πρέπει να μπορείς να σταθείς στην εξέδρα». Τα αποτελέσματα από άλλες μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία με δονήσεις μπορεί να είναι πιο χρήσιμη σε άτομα με ΣΚΠ που έχουν πιο προχωρημένη αναπηρία, επομένως οι ερευνητές αναζητούν τρόπους προσαρμογής της πλατφόρμας για να υποστηρίξουν άτομα που δεν μπορούν να σταθούν μόνοι τους, είπε ο Yang.

Η Zackowski δεν βλέπει κανένα κακό στη θεραπεία με δονήσεις, αλλά ανησυχεί ότι οι άνθρωποι μπορεί να ακολουθήσουν αυτήν την αναπόδεικτη επιλογή αντί να σκάβουν στη σκληρή δουλειά της απεξάρτησης. “Θέλουμε μια γρήγορη λύση. Κάτι σαν χάπι είναι πολύ πιο ελκυστικό, γιατί είναι λιγότερη δουλειά. Η αποκατάσταση είναι πολλή δουλειά. Το να κάνεις τις ασκήσεις σου κάθε μέρα είναι πολύς κόπος και χρόνος”, είπε η Zackowski. “Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σαν αυτό, με την καινοτομία του και είναι λίγο πιο παθητικό, καθώς στέκεστε πραγματικά πάνω του, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Αυτό είναι ελκυστικό για πολλούς ανθρώπους.”

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ