Βεβαιώθηκαν οφειλές 18,1 εκατ. ευρώ από 157 υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος

Μόλις 1 στα 10 ευρώ που έχει βεβαιώσει η εφορία για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος στη βάση στοιχείων που έλαβε από την Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχει εισπραχθεί από την αρχή του 2021, την ίδια στιγμή που δεκάδες φορολογούμενοι με μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο αντιμετώπισαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 ελέγχους για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Στο 9μηνο 2021 αντιμέτωποι με αυτή τη δυσμενή κατάσταση βρέθηκαν 1.353 φορολογούμενοι, που είχαν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ύψους 971εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έλαβε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες 93 έγγραφα παροχής πληροφοριών, τα οποία αφορούσαν σε 336 εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη βάση των πληροφοριών αυτών άνοιξαν 330 υποθέσεις εκ των οποίων οριστικοποιήθηκαν οι 157. Βεβαιώθηκαν ποσά 18,1 εκατ. ευρώ περίπου και εισπράχτηκαν 1,7 εκατ. ευρώ περίπου. Δηλαδή, μόλις το 10% του συνόλου.

Σημειώνεται πως φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, βρίσκονται αντιμέτωπα με μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Εκτός από τις ποινικές διώξεις για τη μη πληρωμή των οφειλών τους στο Δημόσιο, πολλοί εξ αυτών κατηγορούνται και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δηλαδή για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Αυτό διότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4557/2018), οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και το ΣΔΟΕ κάθε φορά που διαπιστώνουν φορολογικά αδικήματα που διώκονται ποινικά υποχρεούνται να υποβάλλουν αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ελέγχονται και για το εάν διέπραξαν το αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here