Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Από την Δευτέρα επίταξη γιατρών – Η «μάχη» στα νοσοκομεία και η αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού


Εκπνέει την Κυριακή 14 Νοεμβίου η προθεσμία προς την ιατρική κοινότητα να συνδράμει στην ενίσχυση του ΕΣΥ, που δοκιμάζεται από τη ραγδαία αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων. Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως θα γίνει «ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ». Όπως εξήγησε, «αυτήν την ώρα γίνεται μεγάλη μάχη, σε κάθε επίπεδο. Θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος».

«Είναι μία προσπάθεια σύνθετη για την αντιμετώπιση της πανδημίας» ανέφερε ο ίδιος. Και συμπλήρωσε ότι «η πρώτη προτεραιότητα είναι στο να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε, τις ανθρώπινες απώλειες». Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη από τη Δευτέρα. Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί εάν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ. Οι βασικές ανάγκες εντοπίζονται σε πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρομοίασε την καθημερινότητα στα νοσοκομεία με «μια μάχη». Διευκρίνισε ωστόσο, πως «δεν υπάρχει άνθρωπος που να χρειάζεται διασωλήνωση και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις, αν δεν είναι διαθέσιμη κλίνη σε ΜΕΘ». Σημειώνεται ότι οι εντατικές κλίνες έχουν αυξηθεί από 557 σε 1.277.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην αύξηση των ραντεβού εμβολιασμού. «Είναι ένα θετικό μήνυμα, έστω και την έσχατη ώρα, ότι κάποιοι συμπολίτες μας που είχαν τις δικές τους επιφυλάξεις, έχουν πειστεί. Είτε επειδή τα μέτρα λειτουργούν και προς αυτή την κατεύθυνση. Είτε επειδή επηρεάστηκαν από τις εικόνες από τις εντατικές, είτε από τον οικογενειακό τους περίγυρο», σημείωσε. Και πρόσθεσε, «η λογική και τα δεδομένα, επισημαίνουν ότι οι 9 στους 10 που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι. Και πολλοί απ’ αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους».

Σημειώνεται πως το ποσοστό των ραντεβού για την πρώτη δόση -μόνο την τελευταία εβδομάδα- έχει αυξηθεί μέχρι 12% στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Στον αντίποδα οι εμβολιασμοί στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, στους πολίτες άνω των 60 ετών, η αύξηση στα νέα ραντεβού για την πρώτη δόση είναι σε μονοψήφια ποσοστά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ