Ανισότητα φύλων ιατρική: Το φύλο παίζει ρόλο ως προς την επιλογή χειρουργού για την επέμβαση των ασθενών

Οι άνδρες γιατροί είναι πολύ πιο πιθανό να παραπέμπουν τους ασθενείς σε άνδρες χειρουργούς, αντί να τους στέλνουν σε γυναίκες χειρουργούς με ίδια προσόντα και εμπειρία, διαπιστώνει μια νέα μελέτη. «Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων στην πρακτική μου, πάντα είχα την αίσθηση ότι ήταν ευκολότερο για τους άνδρες χειρουργούς συναδέλφους μου να λάβουν παραπομπές από μένα. Οι ασθενείς που παραπέμφθηκαν ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση». Αυτό δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Νάνσυ Μπάξτερ. Πρόκειται για ερευνήτρια στο Li Ka Shing Knowledge Institute στο St. Michael’s Hospital στο Τορόντο. «Η δουλειά μας δείχνει ότι οι παρατηρήσεις μου δεν ήταν μοναδικές. Αλλά αντικατοπτρίζουν την προκατάληψη του φύλου που επηρεάζει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης όλων των γυναικών χειρουργών», δήλωσε η Baxter σε δελτίο τύπου του νοσοκομείου.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, η ομάδα της ανέλυσε δεδομένα για σχεδόν 40 εκατομμύρια παραπομπές σε 5.660 χειρουργούς στο Οντάριο μεταξύ 1997 και 2016. Ενώ το 78% αυτών των χειρουργών ήταν άνδρες, έλαβαν το 87% των παραπομπών από άνδρες γιατρούς και το 79% των παραπομπών από γυναίκες γιατρούς, έδειξαν τα ευρήματα. Οι γυναίκες γιατροί είχαν 1,6% περισσότερες πιθανότητες να παραπέμψουν ασθενείς σε γυναίκα χειρουργό. Όμως οι άνδρες γιατροί είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να παραπέμψουν ασθενείς σε άνδρα χειρουργό. Οι διαφορές ήταν μεγαλύτερες σε ειδικότητες με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση γυναικών χειρουργών, όπως η γυναικολογία και η πλαστική χειρουργική.  Περισσότερες γυναίκες έγιναν χειρουργοί κατά τη διάρκεια της 10ετούς περιόδου μελέτης. Ωστόσο η διαφορά στα πρότυπα παραπομπής των ανδρών γιατρών δεν άλλαξε. Αυτό σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 10 Νοεμβρίου στο JAMA Surgery.

«Υπάρχει συχνά η υπόθεση ότι οι ανισότητες που σχετίζονται με το φύλο στην ιατρική θα βελτιωθούν φυσικά καθώς περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην ιατρική και αποκτούν εμπειρία». Αυτό δήλωσε η συν-επικεφαλής της μελέτης Δρ Φαχίμα Ντόσα από το νοσοκομείο St. Michael’s. «Αντίθετα, η μελέτη μας δείχνει ότι οι ανισότητες δεν θα βελτιωθούν χωρίς ενεργή παρέμβαση». Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι Baxter και Dossa ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες χειρουργοί στο Οντάριο κερδίζουν 24% λιγότερα την ώρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης από τους άνδρες χειρουργούς. Επίσης ότι οι γυναίκες χειρουργοί εκτελούσαν λιγότερες από τις πιο ακριβοπληρωμένες πρωτογενείς επεμβάσεις από τους άνδρες χειρουργούς. «Είναι πλέον ώριμος ο καιρός να επιβληθούν αλλαγές», είπε η Ντόσα. “Η δουλειά μας οδηγεί σε έναν μηχανισμό που συμβάλλει άμεσα στο χάσμα αμοιβών με βάση το φύλο στην ιατρική. Χρειάζονται πλέον εστιασμένες προσπάθειες για τη μείωση των επιπτώσεων των σιωπηρών και ρητών μεροληψιών στις παραπομπές σε γιατρούς.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here