Κορωνοϊός: Πίεση στο ΕΣΥ, τα στοιχεία για τα νοσοκομεία -Πώς θα γίνει η επίταξη ιδιωτών γιατρών


Κορωνοϊός: Η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την πίεση στο σύστημα Υγείας σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία κάνει πιο πιθανό το σενάριο της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ικανοποιητικός αριθμός στο κάλεσμα του υπουργείου. Στοιχεία για την πανδημία στη χώρα και για την πίεση που ασκείται στο σύστημα Υγείας έδωσαν χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σύμφωνα με αυτά τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου ένα στα τέσσερα κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Π.Ε. Λάρισας. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων παρατηρείται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες, όπως σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου. Σχετικά με τους δείκτες που αφορούν στην κατάσταση στα νοσοκομεία, τόνισε ότι σήμερα 3.633 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στο ΕΣΥ και είναι αναμενόμενο η αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων. Τέλος, επισήμανε ότι η πληρότητα κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια έχει φθάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Σχεδόν και στα 124 νοσοκομεία λειτουργούν τμήματα Covid μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα, κάτι που σημαίνει αυξημένη δουλειά για τους γιατρούς, πρόσθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Έφερε ως παράδειγμα ένα επαρχιακό νοσοκομείο με 30 κρεβάτια που τώρα χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ή 70 ή και παραπάνω ασθενείς covid, κάτι που είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι περισσότερα τα κρούσματα αλλά είναι πολύ βαρύτερα, χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μια ημέρα.

Σχετικά με τις αντοχές του ΕΣΥ και απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γκάγκα, είπε ότι διατίθεντο 1.277 κρεβάτια ΜΕΘ, εκ των οποίων 1.039 στο ΕΣΥ, 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 σε ιδιωτικές κλινικές. Από τις 1.039 κλίνες του ΕΣΥ, 539 είναι Covid και 500 non Covid. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει δώσει επιπλέον 370 κλίνες στη Θεσσαλία και άλλες 200 κλίνες για περιστατικά Covid και 150 για λοιπά περιστατικά στη Θεσσαλονίκη. Για το επόμενο δίμηνο είπε το σύστημα χρειάζεται βοήθεια και από ιδιώτες γιατρούς. Τόνισε ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση.

Ξεκινά τη Δευτέρα η επίταξη γιατρών

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε χθες μιλώντας στον Alpha ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη γιατρών, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες στο ΕΣΥ από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου. «Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ο,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» δήλωσε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η διαδικασία επιστράτευσης γιατρών

Υπενθυμίζεται ότι και τον περασμένο Μάρτιο, όταν η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας ήταν ασφυκτική, η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών. Τότε, είχαν δοθεί στη δημοσιότητα και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία της επίταξης. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επίταξης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν, καθώς και η ώρα και η ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος, με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια. Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ