Οι προοπτικές του ελληνικού χρέους και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας – Οι θέσεις Σαχινίδη – Χουλιαράκη


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, τη δημοσιονομική πολιτικής της Ελλάδας εν μέσω πανδημίας και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Στη συζήτηση κατέθεσαν τις απόψεις τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, η πρώην Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου και ο οικονομολόγος Ολιβιέ Βαρδακούλιας.

Οι Φίλιππος Σαχινίδης και Γιώργος Χουλιαράκης αναφέρθηκαν στους δημοσιονομικούς κανόνες της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, με τον πρώτο να εστιάζει μέσα από παραδείγματα στην αναποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών κανόνων κατά την περίοδο από την συγκρότηση της ΟΝΕ μέχρι και την εκδήλωση της κρίσης πανδημίας.

Κάνοντας αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση οι ομιλητές εστίασαν στο ρόλο της δημοσιονομικής πολιτικής σε περίοδο χαμηλών επιτοκίων, στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, ενώ απάντησαν και στο κατά πόσο η κρίση της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή οικονομικού υποδείγματος.

Οι Ολιβιέ Βαρδακούλιας και Φίλιππος Σαχινίδης αναφέρθηκαν στο ποιοι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και στις επιμέρους χώρες και θα διευκολύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ η κ. Παπαδοπούλου και ο κ. Λιάκος μίλησαν για τις Οι αντιδράσεις των «φειδωλών», το ρόλο της Γερμανίας και τον κανόνα του φρένου χρέους.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για την πρόταση του ESM, που προβλέπει την αύξηση του ορίου χρέους του Συμφώνου Σταθερότητάς και Ανάπτυξης από το 60% στο 100% και για το τί σημαίνει για την Ελλάδα.

Ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία για τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της ζώνης του ευρώ και για το πόσο γρήγορα μπορεί μια χώρα να περιθωριοποιηθεί εντός της ζώνης του ευρώ. Υπογράμμισε δε πως ο Όλαφ Σόλτς δεν θα διαφοροποιηθεί από τις πολιτικές των προκατόχων του. Ενδιαφέρον είχε η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του κ. Σαχινίδη και του κ. Χουλιαράκη για τις συμμαχίες που πρέπει να υπάρξουν εντός της ευρωζώνης από χώρες με ίδια προβλήματα χρέους για την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών και την αποφυγή λιτότητας.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από την Ιταλία στο ζήτημα του χρέους και των δημοσιονομικών. Άλλο η οικοδόμηση συμμαχιών, άλλο να αρθρώνεις τη δική σου φωνή», ανέφερε ο Γιώργος Χουλιαράκης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ