Χλαμύδια: Πώς μεταδίδονται – Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία [vid]


Η λοίμωξη από χλαμύδια είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, ένα στέλεχος βακτηρίων από την οικογένεια των Chlamydiaceae που συνήθως επηρεάζει την ουρογεννητική οδό. Όταν ένα μολυσμένο άτομο έχει μία απροστάτευτη ερωτική επαφή, κολπική, στοματική ή πρωκτική, τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν στον/στην παρτενέρ. Τα βακτήρια μπορούν επίσης να περάσουν από μια τη μητέρα στο αγέννητο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από χλαμύδια

  • Για τις γυναίκες

Σχεδόν το 70 έως 80% των γυναικών που αναπτύσσουν λοίμωξη από χλαμύδια δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί λόγω της απουσίας συμπτωμάτων. Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας και τα συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν πόνο, αιμορραγία και πύον που εκκρίνεται κατά την ούρηση ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των πυελικών δομών όπως η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Αυτό ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

  • Για τους άνδρες

Σχεδόν το 50% των ανδρών με χλαμύδια επίσης δεν έχουν συμπτώματα. Η ασυμπτωματική πτυχή των χλαμυδίων σημαίνει ότι η λοίμωξη μπορεί εύκολα και εν αγνοία να μεταδοθεί. Στους άνδρες, τα χλαμύδια συνήθως προκαλούν ουρηθρίτιδα ή μόλυνση της ουρήθρας. Η ουρήθρα στους άνδρες διέρχεται από το πέος και βγάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Ως εκ τούτου, τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο ή/και δυσκολία κατά την ούρηση, έκκριση υπόλευκου εκκρίματος από το πέος.

Με την πάροδο του χρόνου, οι επιπλοκές των χλαμυδίων μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.

Η λοίμωξη από χλαμύδια μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια, οδηγώντας σε μία κατάσταση που ονομάζεται τράχωμα, μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως.

Διάγνωση και θεραπεία

Η λοίμωξη από χλαμύδια ελέγχεται τακτικά με κλινικές εξετάσεις σεξουαλικής υγείας, καθώς είναι μια από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Ωστόσο, η έλλειψη έγκαιρης θεραπείας μπορεί να έχει σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές.

Ακολουθεί βίντεο:

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ