Κακώσεις νωτιαίου μυελού: Ενέσιμη θεραπεία με μικροΐνες προάγει την επούλωση σε ποντίκια


Οι σοβαρές κακώσεις του νωτιαίου μυελού είναι ανίατες σήμερα στους ανθρώπους. Όμως μια νέα ενέσιμη θεραπεία που αποκατέστησε την κίνηση σε εργαστηριακά ποντίκια θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη θεραπεία των παράλυτων ατόμων. Η θεραπεία παράγει χημικά σήματα που προάγουν την επούλωση και μειώνουν τις ουλές, αναφέρουν ερευνητές. Έδωσε μάλιστα εκπληκτικά αποτελέσματα σε ποντίκια εργαστηρίου που είχαν παραλύσει από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού. Αυτά τα αποτελέσματα σχολιάστηκαν από τον  Samuel Stupp, ιδρυτικό διευθυντή του Simpson Querrey Institute for BioNanotechnology στο Northwestern University στο Evanston.

«Διαπιστώσαμε ότι σε περίπου τέσσερις εβδομάδες αποτελεσματικά, κάπου μεταξύ τριών και τεσσάρων εβδομάδων μετά την ένεση της θεραπείας, η παράλυση αντιστράφηκε εντελώς και τα ποντίκια μπορούν να περπατήσουν σχεδόν κανονικά», είπε. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να μεταφέρουν τα ευρήματά τους στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων  (FDA) τον επόμενο χρόνο και να υποβάλουν αίτηση για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους, η θεραπεία με νανοΐνες θα μπορούσε να λύσει μια επίμονη ιατρική πρόκληση. Θα μπορούσε να βοηθήσει δηλαδή στην αποκατάσταση της κίνησης σε ένα άτομο που έχει παραλύσει από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Κακώσεις νωτιαίου μυελού

Σχεδόν 300.000 Αμερικανοί ζουν με κάκωση νωτιαίου μυελού σήμερα, ανέφεραν οι ερευνητές. Λιγότερο από 3% με πλήρη τραυματισμό ανακτούν τις βασικές σωματικές λειτουργίες. Οι χειρουργοί κάνουν ό,τι μπορούν για να σταθεροποιήσουν την σπονδυλική στήλη και να επιδιορθώσουν τη βλάβη γύρω από το νωτιαίο μυελό που προκαλείται από:

  • τροχαίο ατύχημα
  • αθλητικό ατύχημα
  • τραύμα από πυροβολισμό
  • έκρηξη
  • κάποιο άλλο τραυματικό συμβάν

 

Οι γιατροί σήμερα δεν μπορούν να προωθήσουν άμεσα την επούλωση του νωτιαίου μυελού. Πολλές φορές γίνεται η ζημιά και ο ασθενής δεν έχει καμία βελτίωση. Η ιδέα πίσω από αυτή τη νέα θεραπεία είναι ότι καθώς οι χειρουργοί επιδιορθώνουν τη βλάβη στα οστά της σπονδυλικής στήλης, εγχέουν το υγρό νανοϊνών στην περιοχή που περιβάλλει τον τραυματισμένο νωτιαίο μυελό. Οι μικροσκοπικές ίνες που βρίσκονται στο υγρό, μόλις αγγίξουν τον ζωντανό ιστό του λώρου, δημιουργούν ένα δίκτυο ινών, σαν ένα πλέγμα ινών. Αυτό το πλέγμα μοιάζει με το φυσικό περιβάλλον που έχουν τα κύτταρα στο νωτιαίο μυελό. Είναι η ίδια αρχιτεκτονική και μοιάζει να μιμείται τον φυσικό ιστό.

Οι ίνες στη συνέχεια στέλνουν σήματα στα κύτταρα που προάγουν την αναγέννηση των νεύρων καθώς και την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων και άλλων δομών που απαιτούνται για την υποστήριξη της ανάκτησης του νωτιαίου μυελού, ανέφεραν οι ερευνητές. Το πλέγμα νανοϊνών δονείται επίσης για να μιμείται την κίνηση των φυσικών χημικών ουσιών στο σώμα, καθιστώντας τα πιο ικανά να επικοινωνούν με τα κύτταρα και να προάγουν την επούλωση. Οι νανοΐνες αποτελούνται από πεπτίδια, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, και διαλύονται φυσικά μέσα σε 12 εβδομάδες χωρίς εμφανείς παρενέργειες. Ως εκ τούτου, η θεραπεία είναι πολύ ασφαλής. Εξάλλου βιοδιασπάται και εξαφανίζεται εντελώς σε θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τα κύτταρα.”

Τα ελπιδοφόρα ευρήματα

Εξετάζοντας τα θεραπευμένα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άκρα των κομμένων νεύρων είχαν αναγεννηθεί και η φυσική μόνωση που προστατεύει τα νεύρα είχε αναμορφωθεί γύρω τους. Οι νανοΐνες μείωσαν επίσης σημαντικά την ποσότητα του ουλώδους ιστού που σχηματίστηκε στο σημείο του τραυματισμού. Παράλληλα, προκάλεσαν το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και την τροφοδοσία των ιστών που αναρρώνουν. Η ουλή είναι στην πραγματικότητα αυτό που προκαλεί μόνιμη παράλυση. Οι άξονες δεν μπορούν να αναγεννηθούν επειδή έχουν μια μεγάλη σκληρή ουλή μπροστά τους. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, σχηματίστηκε πολύ μικρή ουλή. Αυτό διευκολύνει την αναγέννηση των νευραξόνων. Μένει ωστόσο να αποδειχθεί εάν τα ευρήματα είναι εξίσου θετικά και σε ανθρώπους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ