Κορωνοϊός αντισώματα: Το εμβόλιο διπλασιάζει τα επίπεδα αντισωμάτων σε όσους έχουν νοσήσει

 

Με την εμφάνιση των παραλλαγών του SARS-CoV-2 παγκοσμίως, η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται. Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Joelle Pelletier και Jean-François Masson, καθηγητές και οι δύο στο Τμήμα Χημείας του Université de Montréal, θέλησε να ανακαλύψει εάν η φυσική μόλυνση ή ο εμβολιασμός οδήγησε στη δημιουργία περισσότερων αντισωμάτων. Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Scientific Reports, παρατηρούν ότι όσοι έλαβαν το εμβόλιο είχαν επίπεδα αντισωμάτων σημαντικά υψηλότερα συγκριτικά με τα άτομα που είχαν νοσήσει. Αυτά τα αντισώματα ήταν επίσης αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Delta, η οποία δεν υπήρχε στο Κεμπέκ όταν συλλέχθηκαν τα δείγματα το 2020.

Ο Masson, ειδικός σε βιοϊατρικά εργαλεία, και ο Pelletier, ειδικός στη χημεία πρωτεϊνών, ενδιαφέρθηκαν για μια ομάδα που δεν μελετήθηκε καθόλου: άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αλλά δεν νοσηλεύτηκαν ως αποτέλεσμα της μόλυνσης. Κατά συνέπεια, 32 μη νοσηλευόμενοι Καναδοί ενήλικες θετικοί στον COVID-19 προσλήφθηκαν από το Centre hospitalier de l’Université Laval 14 έως 21 ημέρες μετά τη διάγνωση που έγινε με εξέταση PCR. Αυτό έγινε το 2020, πριν εμφανιστούν οι μεταλλάξεις Beta, Delta και Gamma. «Όλοι όσοι είχαν μολυνθεί παρήγαγαν αντισώματα, αλλά οι ηλικιωμένοι παρήγαγαν περισσότερα από τους ενήλικες κάτω των 50 ετών», είπε ο Masson. «Επιπλέον, αντισώματα εξακολουθούσαν να υπάρχουν στο αίμα τους 16 εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους».

Τα αντισώματα που παράγονται μετά από μόλυνση από το αρχικό, «εγγενές» στέλεχος του ιού αντέδρασαν επίσης στις παραλλαγές του SARS-CoV-2 που εμφανίστηκαν στα επόμενα κύματα, συγκεκριμένα τα στελέχη Beta (Νότια Αφρική), Delta (Ινδία) και Gamma (Βραζιλία), αλλά σε μικρότερο βαθμό: μείωση 30 έως 50 τοις εκατό.

Μια εκπληκτική αντίδραση στην παραλλαγή Delta

«Αλλά το εύρημα που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι τα αντισώματα που παράγονται από φυσική ανοσία σε άτομα 50 ετών και άνω παρείχαν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από ότι στους ενήλικες κάτω των 50 ετών», είπε ο Pelletier. «Αυτό καθορίστηκε με τη μέτρηση της ικανότητας των αντισωμάτων να αναστέλλουν την αλληλεπίδραση της πρωτεΐνης ακίδας τσύης παραλλαγής Delta με τον υποδοχέα ACE-2 στα ανθρώπινα κύτταρα», πρόσθεσε. «Δεν παρατηρήσαμε το ίδιο φαινόμενο με τις άλλες παραλλαγές».

Ο εμβολιασμός διπλασιάζει τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα σε όσους έχουν νοσήσει

Όταν κάποιος που είχε ένα ήπιο κρούσμα COVID εμβολιάζεται, το επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα του διπλασιάζεται σε σύγκριση με ένα μη εμβολιασμένο άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό. Τα αντισώματά τους είναι επίσης καλύτερα και πιο ικανά να αποτρέψουν την αλληλεπίδραση ακίδας-ACE-2. «Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον», είπε ο Masson, «είναι ότι έχουμε δείγματα από άτομο κάτω των 49 ετών του οποίου η μόλυνση δεν παρήγαγε αντισώματα που αναστέλλουν την αλληλεπίδραση ακίδας-ACE-2, σε αντίθεση με τον εμβολιασμό. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εμβολιασμός αυξάνει την προστασία έναντι της παραλλαγής Delta μεταξύ των ατόμων που είχαν μολυνθεί προηγουμένως από το εγγενές στέλεχος». Και οι δύο επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο καλύτερος συνδυασμός για τη διατήρηση του πιο αποτελεσματικού επιπέδου αντισωμάτων που αντιδρούν σε όλες τις παραλλαγές του ιού.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ