Ευρώπη Κορωνοϊός: Τι μέτρα ανακοινώνονται για ασφαλή Χριστούγεννα εν όψει του νέου κύματος


Ευρώπη Κορωνοϊός: Καθ’ οδόν προς τα Χριστούγεννα, αλλά με τη «σκιά» του νέου κύματος κορωνοϊού, βρίσκεται η Ευρώπη, με ολοένα και περισσότερες χώρες να λαμβάνουν μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία καλπάζει στην Ευρώπη και πως σε πολλές χώρες τα ποσοστά των εμβολιασμένων δεν αρκούν για να μπει φρένο στη διασπορά. Δεν είναι λίγες οι χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- που καταγράφουν ρεκόρ σε κρούσματα, ενώ οι περιοχές που δοκιμάζονται είναι αυτές όπου τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι πολύ υψηλά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βουλγαρία και η Ρουμανία όπου η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Η Γηραιά Ήπειρος μπαίνει πλέον στο χειμώνα και οι εισηγήσεις σε πολλές χώρες συγκλίνουν στη λήψη σκληρών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Σκληρά μέτρα στη Γερμανία για τους ανεμβολίαστους

Στη Γερμανία αυτές τις ημέρες καταγράφονται πολύ υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων κορωνοϊού και η λήψη μέτρων είναι μονόδρομος. Ενδεικτική η περίπτωση του Βερολίνου όπου από τη Δευτέρα δεν θα επιτρέπεται η είσοδος ανεμβολίαστων πολιτών σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, σε μπαρ, γυμναστήρια και κομμωτήρια.

Βάσει των νέων κανόνων, μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 και όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους. Το ίδιο θα ισχύει για τα μουσεία και τις εκδηλώσεις σε ανοικτό χώρο όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου.

     

Επιπλέον, επανέρχονται οι συστάσεις για τηλεργασία, με τα όρια για φυσική παρουσία εργαζομένων να επανέρχονται στο 50%.

Χριστούγεννα με εκδηλώσεις μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Σε δραματικό τόνο, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν είπε ότι «πρέπει να ανακόψουμε το τέταρτο κύμα, διαφορετικά θα έχουμε έναν πικρό Δεκέμβρη», με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη «στο και πέντε».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα μεταξύ άλλων την επαναφορά των δωρεάν διαγνωστικών τεστ για κορωνοϊό, τα οποία είχαν καταργηθεί στις 11 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούσαν έως τότε να έχουν εμβολιαστεί. Η ραγδαία αύξηση ωστόσο των κρουσμάτων με την ταυτόχρονη μείωση των διενεργούμενων τεστ και την διεύρυνση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, κατέστησε αναγκαία την αναθεώρηση του μέτρου.

«Αν δεν γίνει κάτι τώρα, κάθε δύο εβδομάδες θα βλέπουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων», τόνισε ο κ.Σπαν και ανέφερε ότι δεν αρκεί πλέον να επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδηλώσεις και για όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. «Πρέπει να εφαρμοστεί ευρύτερα ο κανόνας των 2G, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες», πρόσθεσε.

Σε lockdown οι ανεμβολίαστοι στην Αυστρία

Ακόμα πιο σκληρά μέτρα λαμβάνει η Αυστρία, καθώς σε λίγες ημέρες θα θέσει σε ισχύ ένα lockdown για τους ανεμβολίαστους, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σάλενμπεργκ. Η Αυστρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης (65% πλήρως εμβολιασμένοι), εκτός από το μικρό Λιχτενστάιν, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Πολλοί Αυστριακοί είναι δύσπιστοι απέναντι στους εμβολιασμούς κατά της νόσου, μια τάση που ενθαρρύνεται από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο.

Η υπό την ηγεσία των συντηρητικών κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απαγορεύει στους ανεμβολίαστους την είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα, τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, όπως τα κομμωτήρια.

«Ένα lockdown για τους μη εμβολιασμένους σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να ψωνίσει (είδη πρώτης ανάγκης), να κάνει γυμναστική – δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020», είπε ο καγκελάριος, αναφερόμενος στα τρία πανεθνικά lockdown που επιβλήθηκαν πέρυσι.

Ημι-lockdown στην Ολλανδία –Εισηγήσεις για «μπλόκο» σε ανεμβολίαστους

Στο μεταξύ, πολύ αυστηρά μέτρα λαμβάνει και η Αυστρία, όπου οι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 70% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση Ρούτε, από αύριο, Σάββατο, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το NOS, το οποίο επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες θα κληθούν να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα σχολεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν ανοικτά.

Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα λάβει την τελική απόφαση αργότερα σήμερα και θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας και η οποία θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Να σημειωθεί ότι η ομάδα ειδικών που συμβουλεύει την ολλανδική κυβέρνηση έχει συστήσει την επιβολή μερικού lockdown αλλά και τον περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε δημόσιους χώρους.

Προς επαναφορά των πιστοποιητικών και στη Βρετανία

Για δύσκολα Χριστούγεννα προετοιμάζεται και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβί, -ο οποίος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμούς «για να σώσουμε τα Χριστούγεννα»- δήλωσε ότι αν η κατάσταση χειροτερέψει θα είναι αναγκασμένος να θέσει σε εφαρμογή ένα πλάνο που θα επαναφέρει μέτρα και περιορισμούς που είχαν αρθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Ανάμεσα σε αυτά θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, καθώς και η προϋπόθεση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για την είσοδο σε μπαρ, εκδηλώσεις και άλλους δημόσιους χώρους. «Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ