Πλαστές άδειες σε σκάφη: Ο λιμενικός είχε «τιμοκατάλογο» – Έρευνα των «αδιάφθορων»


«Τιμοκατάλογο» για πλαστές άδειες εκτέλεσης πλόων φέρεται να είχε λιμενικός, ο οποίος συνελήφθη από τους «αδιάφθορους» της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος και ένας ιδιώτης λάμβαναν από 150 έως 5.000 ευρώ από ιδιοκτήτες σκαφών. Ο ιδιώτης φέρεται να εκτελούσε χρέη μεσάζοντα για την εύρεση πελατών.

Ο σκοπός τους ήταν να εγγράφονται στο βιβλίο συγκεκριμένου λιμενικού τμήματος του Πειραιά σκάφη και να εκδίδονται οι οικείες άδειες εκτέλεσης πλόων. Και αυτό χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά ή χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά. Για να τα καταφέρουν οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, πλαστές σφραγίδες γνωστών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σκαφών και των εξωλέμβιων μηχανών. Οι εταιρείες αυτές δεν γνώριζαν για τη δράση τους.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. στις 23 Απριλίου, δηλαδή πριν από εφτά μήνες, έλαβαν έγγραφη καταγγελία που φέρεται να είχε συντάξει «αγανακτισμένος πολίτης», χωρίς επιπλέον στοιχεία, για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Άμεσα ενημερώθηκε ο αντιεισαγγελέας Εφετών, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της δωροληψίας , της δωροδοκίας, της ψευδούς βεβαίωσης και παράβασης καθήκοντος.

Ακολούθησε πολύμηνη έρευνα της υπηρεσίας, όπου τελικά συνελήφθησαν προχθές Πέμπτη, ο ανθυπασπιστής του λιμενικού σώματος για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, καθώς και ο ιδιώτης για ψευδή βεβαίωση και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις .

Παράλληλα αναζητήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ακόμα ένα άτομο για ψευδή βεβαίωση, ωστόσο δεν εντοπίστηκε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως κατά τον έλεγχο δικαιολογητικών που εκδόθηκαν στις 10/11/2021 από τον ανθυπασπιστή , για συγκεκριμένο σκάφος, διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις. Συγκεκριμένα απουσιάζουν παραστατικά αγοράς σκάφους και μηχανής, η βεβαίωση κατασκευαστή για τη μέγιστη συνεχή ιπποδύναμη της μηχανής και η βεβαίωση δήλωσης συμμόρφωσης σκάφους και μηχανής αντιστοίχως.

Ουσιαστικά εξέδωσε δημόσιο έγγραφο, προορισμένο για εξωτερική κυκλοφορία και κάθε νόμιμη χρήση , βεβαιώνοντάς ψευδώς ότι παρέλαβε τα νόμιμα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την έκδοση του επίμαχου δημοσίου εγγράφου , σε συνεργασία με τον δεύτερο συλληφθέντα.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

  • 14 σφραγίδες με επωνυμίες επιχειρήσεων εμπορίας εξωλέμβιων μηχανών και ναυτιλιακών ειδών,
  • μπλοκ τιμολογίων με εγγραφές σκαφών και μηχανών,
  • κενά φωτοαντίγραφα βεβαιώσεων συνεχόμενης αποδιδόμενης ισχύος μηχανών,
  • κενές βεβαιώσεις ναυπηγών,
  • κενές δηλώσεις συμμόρφωσης σκαφών αναψυχής,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • φωτοτυπία άδειας εκτέλεσης πλοών σκάφους κ.λπ. δικαιολογητικά,
  • πρωτότυπη άδεια εκτέλεσης πλοών σκάφους κ.λπ. δικαιολογητικά,
  • πιστόλι αερίου – κρότου, γεμιστήρα και αβολίδωτο φυσίγγιο.

Επίσης, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο Λιμενικά Τμήματα λήφθηκαν φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών από 57 φακέλους λεμβολογίων και μικρών σκαφών, για περαιτέρω έλεγχο.

Το κατασχεθέν όπλο απεστάλη για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για ακόμα ένα άτομο που αναζητείται.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ