Καρκίνος μαστού άσκηση: Ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα γυμναστικής μειώνει τον πόνο και την ενόχληση


Ο πόνος στο χέρι και στους ώμους είναι συνηθισμένος για τις γυναίκες μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού. Ως εκ τούτου, η έναρξη ενός προγράμματος άσκησης υπό επίβλεψη αμέσως μετά μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση της ενόχλησης. Η περιορισμένη κίνηση των ώμων και ο χρόνιος πόνος ή το πρήξιμο στην περιοχή της μασχάλης μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν την ανάρρωση και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ωστόσο, έχουν βρεθεί ισχυρές ενδείξεις ότι η πρώιμη, δομημένη, προοδευτική άσκηση είναι ασφαλής και κλινικά αποτελεσματική για γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα στον ώμο και τα άνω άκρα μετά από μη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση μαστού.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη έγινε με επικεφαλής την Julie Bruce, καθηγήτρια στη Μονάδα Κλινικών Δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, στην Αγγλία. Στη νέα μελέτη, η ομάδα της Bruce παρακολούθησε τα αποτελέσματα σχεδόν 400 γυναικών από τη Βρετανία, μέσης ηλικίας 58 ετών, που υποβλήθηκαν σε μη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού. 50% από τις συμμετέχουσες έλαβαν τη συνήθη φροντίδα, δηλαδή απλώς τους δόθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια. Οι άλλες μισές έλαβαν τη συνήθη φροντίδα μαζί με ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης που καθοδηγούνταν από φυσιοθεραπευτές. Οι ασκήσεις περιλάμβαναν:

  • διατάσεις
  • ενδυνάμωση
  • σωματική δραστηριότητα
  • αλλαγές συμπεριφοράς

Το πρόγραμμα ξεκίνησε επτά έως 10 ημέρες μετά την επέμβαση, με δύο επιπλέον ραντεβού έναν και τρεις μήνες αργότερα. Ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι γυναίκες στην ομάδα άσκησης είπαν ότι είχαν χαμηλότερη ένταση πόνου, λιγότερη αναπηρία στο χέρι και καλύτερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία από εκείνες της ομάδας συνήθους φροντίδας. Δεν υπήρχαν διαφορές στον πόνο των νεύρων, στις επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, στις λοιμώξεις του χειρουργικού σημείου, στο οίδημα ή σε άλλες επιπλοκές. Αναλυτικά η μελέτη δημοσιεύτηκε μέσω διαδικτύου στις 11 Νοεμβρίου στο BMJ.

Η σημασία των ευρημάτων

“Η άσκηση είναι ένα έγκυρο μέτρο αποκατάστασης, καθώς και ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο για την ενδυνάμωση των καρκινοπαθών να ευδοκιμήσουν στην ανάρρωσή τους”. Αυτό δήλωσε ο Δρ. Paul Baron, ο οποίος είναι επικεφαλής χειρουργικής μαστού στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. Το πρόγραμμα άσκησης ήταν επίσης οικονομικά αποδοτικό, όπως σημείωσαν οι ερευνητές σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα άσκησης κατέληξε να κοστίζει κατά μέσο όρο 173 $ ανά ασθενή. Ωστόσο, αυτότο κόστος αντισταθμίστηκε από μια μέση εξοικονόμηση 518 $ ανά ασθενή στην ομάδα άσκησης, όταν οι ερευνητές εξέτασαν όλη την υγειονομική περίθαλψη και τις προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες δικαστικά έξοδα. Η ομάδα της Bruce πρότεινε επίσης ότι το πρόγραμμα άσκησής τους «είναι κατάλληλο για ευρύτερη εφαρμογή στην κλινική πράξη».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ